Epäselvyys hoitajien palkkasovusta jatkuu – myös varhaiskasvatuksen osuus herättää kysymyksiä: "Me emme ota vastuuta siitä, mitä muut ovat sopineet"

1:55
Tehyn Millariikka Rytkönen ja Superin Silja Paavola kertoivat Uutisaamussa näkemyksensä hoitajien palkankorotuksista.

Hoitajaliittojen ja työnantajan erilaiset näkemykset harmonisointirahasta eivät ole selvinneet.

Hoitajaliitot ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT pääsivät maanantaina sopuun hoitajien palkkakiistassa. Sovun syntymisen jälkeen alkoi heti keskustelu siitä, mitä neuvottelupöydässä oltiin oikeastaan päätetty. 

Tehyn Millariikka Rytkösen mukaan hoitajien palkkoihin neuvoteltu viiden prosentin erä on sama kuin aikaisemmin kesällä neuvoteltu kunta-alan korotus. Sen päälle hoitajaliitot kertovat neuvotelleensa vielä kuuden prosentin lisän. 

Valtakunnansovittelija on sopimuksesta samaa mieltä työnantajapuolen kanssa eli sopimuksessa oleva kuusi prosenttia on osa harmonisointirahaa.

Rytkönen näkee harmonisointirahan lakisääteisenä osana sopimusta. 

– Se on lakisääteinen asia liikkeen luovutuksen jälkeen ja sellaisesta asiasta me ei voida sopia Bulevardilla, Rytkönen kertoo Uutisaamussa.

Superin Silja Paavolan mukaan nyt neuvoteltu sopimus on samalla tavoin sovittu kuin mitä jo keväällä sovittiin. Sopimus ei kuitenkaan ole hänen mielestään täysin sama. 

– Tekstit ovat samankaltaisesti sovittu kuin silloin keväällä. Kun me yhdyimme niihin kaikkiin keväällä tehtyihin määräyksiin, jotka sovittelulautakunta teki, me saamme jo sieltä kaiken mitä siellä on sovittu.

Mitä tapahtui varhaiskasvatuksen palkankorotuksille?

Uutisaamu nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Paavolan mukaan KT, Juko ja JAU sopivat kevään kokouksessa, että mitä sote omassa sopimuksessaan saa, menee myös suoraan varhaiskasvatukseen opettajille ja lastenhoitajille.

– Nyt tulikin siten, että valtakunnansovittelija ei kyennyt tekemään sopimusta, jossa tämä lause olisi otettu huomioon, Paavola sanoo.

Hoitajaliittojen ei olisi ollut pakko hyväksyä sopimusta, jossa varhaiskasvatuksen osuus jäi pois.

– Me emme ota vastuuta siitä, mitä muut ovat sopineet. Sen, mitä KT, Juko ja JAU ovat sopineet, he vastaavat siitä ja me olemme tehneet sote-sopimuksen ja siihen liittyvät osat, Rytkönen toteaa.

Rytkönen on tyytyväinen sopimukseen, mutta kriisi alalla ei ole poistunut.

– Hoitajana tiedostan äärimmäisen hyvin sen meidän syvän alan kriisin. Tämä sopimus ei ratkaise sitä kriisiä yhdessä yössä, vaan duunithan tästä jatkuu.

10:01
Mitä hoitajat saavat hoitajaliittojen edustajien mukaan? Katso koko haastattelu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja