Ay-pomo lyttäsi hoitajien väitteet omasta palkkaohjelmasta: "Täsmälleen samat kuin kesäkuussa muut jo sopivat"

2:29
Hoitajaliitot ja työnantajajärjestö ovat hoitajien palkankorotusten luonteesta eri mieltä.

Hoitajaliittojen ja työnantajajärjestön näkemykset saavutetusta sovusta eroavat toisistaan. Muut kunta-alan järjestöt aikovat perehtyä ratkaisuehdotuksen yksityiskohtiin huolella.

Tehyn ja Superin sekä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n ristikkäiset puheet saavutetun työmarkkinasovun sisällöstä herättivät laajaa hämmennystä tuoreeltaan maanantaina alkuillasta.

Sovintoehdotuksen mukaan hoitajat saavat tulevina vuosina jo kunta-alan kesäkuussa sopiman paketin, jossa alan palkat nousevat 5,1 prosenttia tavallisten sopimuskorotusten lisäksi vuosina 2023–2027.

Kunta-alan paketin lisäksi hoitajille on luvassa kuuden prosentin palkankorotukset.

Hoitajaliittojen mukaan kuuden prosentin palkankorotukset tulevat hoitajien palkkaohjelman myötä. Työnantajan sekä valtakunnansovittelijan mukaan korotukset syntyvät ensi vuonna aloittavien hyvinvointialueiden palkkaharmonisaatiosta.

– Tässä sovittiin hyvinvointialueiden palkkojen yhteensovittamisen kustannuksista, KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen sanoi sovun syntymisen jälkeen.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen vetosi lainsäädännön tuntemiseen.

– Palkkaharmonisaatiotahan ei voida tässä pöydässä tehdä. Jokainen, joka vähäänkään lainsäädäntöä tuntee, tämän asian tietää.

"Tämä on suuren luokan huijaus"

Tilannetta seurattiin erityisesti muissa kunta-alan ay-järjestöissä. Jos hoitajat olisivat saaneet itselleen muita suurempia palkankorotuksia, myös muu kunta-ala olisi voinut hyötyä näistä. Tällaista mahdollisuutta ei naapurijärjestöissä ainakaan tuoreeltaan haistettu.

– Onko siis niin, että kesällä Jukon ja Jaun neuvotteleman sopimuksen päälle tulee vain lakisääteinen palkkaharmonisaatio, joka tulisi joka tapauksessa, ja 600 euron kertaerä? kysyi Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto tviitissään.

Demokraatti-lehdelle antamassaan haastattelussa JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine arvosteli varsin suorasanaisesti sitä, millaisena hoitajaliitot esittivät sopimuksen julkisuudessa.

– Esimerkiksi tämä kuuden prosentin korotus, josta Tehy ja Super puhuvat, niin eihän valtakunnansovittelija voi sopia toisin palkkaharmonisointirahasta, joka menee lain mukaan kaikille hyvinvointialueiden sote-työntekijöille. Tämä on suuren luokan huijaus, mikä sinne on nyt tehty, ihan bluffi, hän sanoi.

Maanantai-iltana JHL, Jyty ja Juko tiedottivat perehtyvänsä sovintoratkaisuun. 

– Valtakunnansovittelijan ratkaisussa olevat palkankorotukset ja palkkaohjelma ovat täsmälleen samat kuin kesäkuussa muut osapuolet jo sopivat, Niemi-Laine sanoi tiedotteessa.

– Mitä tässä on sellaista, mitä me jatkossa joudutaan neuvottelemaan, niin tässä on hyvä nukkua yön yli ja katsoa huolella kaikki yksityiskohdat, mitä tähän ratkaisuehdotukseen sisältyy, Jukon toiminnanjohtaja Maria Löfgren kertoi MTV Uutisille.

Palkansaaja- ja työnantajapuolen erilaiset luonnehdinnat hämmensivät tiedotustilaisuutta seuranneita laajasti.

–  En minäkään ymmärrä… Taitavat olla osapuolet lisäksi aivan eri mieltä siitä, mitä sovittu, kirjoitti entinen valtakunnansovittelija Minna Helle asiaa koskevassa keskustelussa Twitterissä.

Uutista päivitetty kauttaaltaan klo 23.00.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja