Mainos

Epäilty sarjahukuttaja on paatunut väkivaltarikollinen: Tämän hänestä tiedämme

4:04

Pohjois-Karjalassa tapahtuneista hukuttamistapauksista epäiltyä kontiolahtelaismiestä vastaan nostetut syytteet ovat jatkoa miehen pitkälle rikoshistorialle. Mies on tuomittu aiemmin oikeudessa kymmeniä kertoja ja istunut vankilassa useasti.

Tällä hetkellä kolmesta taposta ja viidestä tapon yrityksestä syytetty, vuonna 1965 syntynyt mies asuu Kontiolahdella. Miehellä on alueella sekä maatila että erämökki.

Syytetty on istunut oikeudessa aiemmin noin 50 kertaa ja saanut vuosina 2002-2015 tuomioita muun muassa pahoinpitelyistä, laittomista uhkauksista, törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä kotirauhan rikkomisesta ja oikeudenkäynnissä kuultavan uhkaamisesta.

Mies on tuomittu myös heitteillepanosta, virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta sekä kunnianloukkauksesta.

Moniin tekoihin on liittynyt alkoholi. Useat oikeudessa käsitellyistä tapauksista ovatkin saaneet alkunsa tuttavaporukan keskinäisissä välienselvittelyissä.

Useita pahoinpitelyitä

Aiemmin mies on muun muassa pahoinpidellyt toista miestä kuumalla vesisuihkulla pakotettuaan tämän väkivalloin lattialle.

Toisessa tapauksessa mies oli tunkeutunut erään miehen asuntoon, missä hän oli pahoinpidellyt tätä nyrkein ja hakannut maassa makaavaa miestä puukepillä. Hän myös nöyryytti miestä vetämällä tältä housut alas.

Vuonna 2000 mies pahoinpiteli yhdessä tuttavansa kanssa tutun naisen Joensuussa muun muassa lyömällä ja potkimalla naista kasvoihin. Tapahtumien tuoksinassa miehet löivät naista päähän myös perunanuijalla ja leikkasivat tämän hiuksia saksilla.

Samana päivänä he pahoinpitelivät lisäksi toisen miehen lyömällä tätä kasvoihin.

Vuonna 2007 miehen kotitalossa sattui tulipalo, jossa loukkaantui vakavasti toinen mies. Talon isäntä pakeni paikalle saapuneita poliiseja metsään. Pakenemisen syy ei kuitenkaan tuolloin selvinnyt.

Miehen kotitalossa tapahtui murha

Rankin mieheen liittyvistä rikoksista tapahtui lokakuussa 2006. Tuolloin miehen kotona tapahtui murha. Mies ei itse kuitenkaan ollut tapauksessa tekijänä.

Paikalla ollut toinen mies surmasi talossa 26-vuotiaan naisen erityisen julmalla tavalla. Mies pahoinpiteli naista nyrkein ja kuristi tätä naisen kaaduttua maahan. Lopuksi mies löi naista painavalla rautatangolla päähän useita kertoja.

Mies lähti tämän jälkeen etsimään kirvestä ulkorakennuksesta, mutta kun kirvestä ei löytynyt, hän palasi taloon raskaiden putkipihtien kanssa ja tappoi naisen.

Miehen todettiin toimineen alentuneesti syyntakeisena ja hänet tuomittiin 10 vuoden vankeusrangaistukseen.

Murhasta tuomittu syytti tuolloin nyt sarjahukuttajaksi epäiltyä miestä tekoon yllyttämisestä. Miestä pidettiin vangittuna asian tiimoilta, mutta syyttäjä ei katsonut väitteitä yllytyksestä uskottaviksi.

Syytetään tapoista ja tapon yrityksistä

Nyt kontiolahtelaismiestä vastaan on nostettu syytteet kolmesta taposta ja viidestä tapon yrityksestä. Syytteiden tapaukset liittyvät vuosina 2007-2014 Pohjois-Karjalassa tapahtuneisiin hukkumiskuolemiin.

Miehen epäillään hukuttaneen tuttavapiiriinsä kuuluneita henkilöitä Polvijärven ja Liperin sekä osittain Kontiolahden ja Tohmajärven alueilla.

Miestä syytetään myös parituksesta, pahoinpitelystä ja alkoholirikoksesta.

Pohjois-Karjalassa tapahtuneita hukkumistapauksia tutkittiin aluksi onnettomuuksina. Joissain tapauksissa paikallispoliisi epäili rikoksen mahdollisuutta, mutta tutkinnat päättyivät näytön puuttuessa.

Tapahtumien samankaltaisuus ja uudet tiedot kuitenkin johtivat uuden esitutkinnan aloittamiseen. Poliisi alkoi tutkia veneilyreissujen hukkumisia henkirikoksina viime vuonna.

1:44

"Ulkopuoliset eivät vaarassa"

Kontiolahtelaismies oli vangittuna hukuttamistapauksiin liittyen viime tammikuuhun saakka. Nyt nostettuihin syytteisiin mies vastaa kuitenkin vapaalta. Se on miehen rikostaustan huomioon ottaen harvinaislaatuista.

Keskusrikospoliisissa hukkumistapauksien tutkinnanjohtajana toimineen Jarmo Valliuksen mukaan miehestä ei ole hurjasta aiempien tuomioiden määrästä huolimatta koitunut vaaraa ulkopuolisille.  

– Ulkopuoliset ihmiset eivät ole minun käsittääkseni vaarassa. Tutkinnan kohteena olevat asiat eivät kohdistu kuin tiettyyn kaveri- tai tuttavaporukkaan. Yleistä vaaraa ulkopuolisille ei ole ollut aikaisemmin eikä tälläkään hetkellä, hän kertoi toukokuussa.

2:25

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.