Mainos

Onko lapsellasi outoja oireita? Syy voi olla silmissä

Karsastus ei välttämättä näy aina päällepäin. Noin 5 % lapsista karsastaa siten, että se näkyy ulospäin, mutta karsastus voi olla myös piilevää, jolloin puhutaan piilokarsastuksesta. Mitä pitäisi tehdä jos epäilee lapsellaan karsastusta? Asiantuntijana Terveystalon silmätautien erikoislääkäri Päivi Toivonen.

Mitä on karsastus?

– Karsastuksella tarkoitetaan silmien yhteistoiminnan häiriöitä. Karsastus voi olla jatkuvaa, ajoittaista, vuorottelevaa tai piilokarsastusta. Kun karsastus on ilmikarsastusta silmät menevät kieroon ja katsovat eri suuntiin. Piilokarsastus ei näy välttämättä päällepäin, paitsi väsyneenä, mutta voi aiheuttaa erilaisia oireita. Karsastus on osittain periytyvää, joka neljänneltä karsastavalta löytyy lähisukulainen, joka karsastaa, Päivi Toivonen kertoo.

Lapsen karsastus todetaan usein neuvolassa. Vanhemmat voivat epäillä lapsen karsastusta seuraavista merkeistä:

  • poikkeava pään asento
  • silmät menevät kieroon
  • lapsi alkaa sulkea toista silmäänsä
  • päänsärky
  • häikäistyminen
  • kömpelyys

Piilokarsastuksen oireita voivat olla myös kaksoiskuvat ja lukemisen vaikeutuminen rivien hyppimisen vuoksi. Lapsi ei välttämättä osaa näitä oireita kertoa, mutta silmien hierominen ja sulkeminen, tai lähityöskentelyn vältteleminen, voivat olla oireita karsastuksesta.

Mitä tehdä, jos lapsella todetaan karsastus?

Jos neuvolassa epäillään karsastusta, lapsi lähetetään silmälääkärin tutkimukseen. Jos lapsella todetaan karsastus, hoidetaan sitä yksilöllisesti, joko vain tilannetta seuraamalla, peittohoidolla, silmälaseilla, prismallisilla silmälaseilla tai leikkaushoidolla.

Peittohoidossa terve silmä peitetään lapulla ja karsastava silmä pakotetaan töihin. Peittohoito ei itsessään korjaa karsastusta, vaan sillä ennaltaehkäistään tai hoidetaan niin kutsuttua ”laiskaa silmää” eli toiminnallista heikkonäköisyyttä.

– Karsastajilla on usein riski toiminnalliseen heikkonäköisyyteen. Tällöin karsastavaa silmää ei aktiivisesti käytetä, jolloin sen näöntarkkuus heikkenee. Huonompi silmä voi jäädä pysyvästi heikkonäköiseksi, ellei vaivaa hoideta. Yleisin hoitomuoto on peittohoito, mutta joskus käytetään myös tippahoitoa, tai erityissilmälaseja. Uusia hoitomuotoja tulevat olemaan myös erilaiset videopelit, Toivonen kertoo.

Joskus pelkillä silmälaseilla saadaan silmät katsomaan suoraan. Prismalaseilla (silmälasit joihin on hiottu prismaa) taas voidaan poistaa kaksoiskuvat ja rivien hyppiminen.

Karsastusepäily täytyy aina tutkia. Joskus karsastuksen taustalta voi löytyä silmän rakenteen poikkeavuus tai sairaus. Karsastustapauksia voidaan myös hoitaa kirurgisesti eli silmälihasten leikkaushoidoilla.

Karsastus voi lisätä myös niska-  ja hartiaseudun ongelmia, kenokaulaisuutta sekä kiusaamista.

Näkyvä karsastus voi aiheuttaa turhaa kuormitusta lapsen itsetunnolle herkässä kasvuvaiheessa.

Karsastus kannattaa hoitaa kuntoon myös koko perheen elämänlaadun parantamiseksi. Kiusaamisen välttämiseksi näkyvä karsastus pyritään mahdollisuuksien mukaan korjaamaan ennen koulun alkamista.

Lisää karastuksesta voit lukea täältä.


Lue myös:

    Uusimmat