Lääkäri: Nämä asiat huonontavat näköä

Ikääntyminen ja sen mukana yleistyvät sairaudet huonontavat näköä eniten, mutta nuorenkin ihmisen silmät voivat vahingoittua pysyvästi vaikka kiikareilla aurinkoon katsoessa. Silmätautien erikoislääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori Juha Lehtosalo kertoo näkökykyä huonontavista tekijöistä.

Ikääntyminen

Ikääntyminen on tärkeimpiä näön heikkenemisen riskitekijöitä. Ikänäöllä tarkoitetaan sitä, kun ihminen rupeaa tarvitsemaan lukulaseja. Se ei ole sairaus, vaan normaalia ikääntymistä. Lukulasien tarve ilmenee enenevissä määrin 45 ikävuoden jälkeen.

Silmäsairauksien riski alkaa kasvaa 55–60 ikävuoden jälkeen. Jos näkö heikkenee sairauden takia, sitä ei voida korjata silmälaseillakaan. Harmaakaihi, silmänpainetauti ja silmänpohjan ikärappeuma ovat tavallisimmat iän mukanaan tuomat silmäsairaudet.

Näitä ei tarvitse pelätä

Näkökyvyn huonontumisesta liikkuu myös paikkansa pitämättömiä myyttejä.

Silmälasien tai piilolinssien käyttö

Näkö ei huonone silmälaseja tai piilolinssejä käyttämällä, vaikka vanhan kansan suussa sellaista legendaa kiertää. Lasithan eivät sinänsä vaikuta silmän terveyteen, vaan ne ovat apuvälineitä, joilla taittovirhettä tai ikänäköä korjataan.

Pimeässä lukeminen

Pimeässä lukeminen voi olla hankalaa, mutta se ei vahingoita silmiä.

Runsas tv:n, kännykän tai tietokoneen ruudun tuijottaminen

Näyttöpäätteiden katselu ei vahingoita silmän terveyttä. Toki katsominen voi olla epämukavaa ja silmät voivat niin sanotusti väsyä, mutta eivät ne siitä vahingoitu.

Harmaakaihi

Yli 70-vuotiaista suomalaisista yli puolella on jonkinasteinen harmaakaihi. Kaikki tapaukset eivät välttämättä vaadi leikkausta, mutta vaikuttavat näkökykyyn.

Kaihin monista oireista ehkä tavallisimpia ovat valon tarpeen lisääntyminen ja näön heikkeneminen. Myös likitaitteisemmaksi muuttuminen saattaa olla puhdas harmaakaihin oire.

Sairaus on yleensä melko hitaasti etenevä, eikä potilas välttämättä huomaa sitä alkuvaiheessa.

Silmänpohjan ikärappeuma

Silmänpohjan ikärappeumassa näkökenttä voi säilyä pitkällekin edenneessä taudissa hyvänä, mutta keskeinen eli tarkka näkö huononee. Usein tämä ilmenee lukemisvaikeuksina, kirjainten ja tekstin vääristymisenä sekä ylipäätään tarkkojen, pienten asioiden havainnoinnin hankaloitumisena.

Silmänpainetauti eli glaukooma

Silmänpainetauti on näköhermon pään sairaus. Se on sikäli hankala tauti, että vaikka näkökyky heikkenee, se pysyy varsin pitkälle oireettomana. Glaukooma syö lähinnä näkökenttää, ja kun toinen silmä tavallaan peittää puuttuvan näkökentän, potilas ei välttämättä huomaa tautia ennen kuin se on edennyt pidemmälle.

Olisi hyvin tärkeää saada varhainen diagnoosi silmätautien erikoislääkärin tarkastuksessa ennen kuin on saanut oireita. Jos oireita jo on, menetettyä näkökenttää ei saa takaisin.

Hoito keskittyy siihen, että pyritään ehkäisemään sairauden eteneminen. Nykyisin mahdollisuudet silmänpainetaudin hoitoon ovat lääkkeiden ansiosta hyvät.

Milloin pitää mennä silmälääkäriin?

– Heti, jos huomaa näkökyvyssä muutoksia, on syytä hakeutua silmälääkäriin. Se on ainoa tapa saada varmuudella tietää, onko kyseessä silmäsairaus vai vain silmälaseilla korjaantuva näön heikkeneminen, Juha Lehtosalo sanoo.

Silmätautien erikoislääkärin tarkastuksessa on hyvä käydä silloin tällöin, vaikka kaikki näyttäisi olevan entisellään.

– Suositukseni on, että vaikka olisi täysin oireeton ja mielestään terve, niin noin 45 ikävuoden kieppeillä kävisi ensimmäistä kertaa silmätautien erikoislääkärillä tarkastuksessa. Silloin mahdollisesti hiipivät silmäsairaudet voidaan poissulkea ja tehdä loppuelämäksi suunnitelma silmätarkastusten ja lasien käytön suhteen.

Diabetes

Silmänpohjan verenkierto huononee diabeteksen vaikutuksesta. Se voi aiheuttaa erilaisia muutoksia, joista puhutaan retinopatiana. Ilman hoitoa retinopatia heikentää näköä huomattavasti. Koska diabeteksen hoito on selvästi parantunut, myös silmänpohjan muutokset ovat muuttuneet harvinaisemmiksi. Kokonaan ne eivät kuitenkaan ole hävinneet.

Muut sairaudet

Edellisten lisäksi on olemassa suuri joukko erilaisia ja harvinaisia sairauksia, jotka voivat heikentää näkökykyä. Tällaisia ovat esimerkiksi verkkokalvon irtauma, silmän verisuonitukos, aivoperäinen verenkiertohäiriö ja MS-tauti. Kansanterveyden kannalta isoimmat hoidettavat ovat kuitenkin aiemmin mainitut harmaakaihi, silmänpainetauti ja silmänpohjan ikärappeuma.

Aurinkolasien käyttämättä jättäminen

Ylenmääräinen UV-säteily on pahaksi silmille. Jos Suomen oloissa viettää kesällä aikaa veden ääressä tai hiihtää keväthangilla, silmät on ilman muuta syytä suojata hyvillä aurinkolaseilla. Kaikissa Suomessa myytävissä aurinkolaseissa on CE-merkintä, joka tarkoittaa riittävää ultraviolettisuojausta.

Aurinkolasien on suojattava silmiä riittävästi myös alta ja sivuilta, jotta reunoilta ei pääse UV-säteilyä silmien sisään. Tropiikissa ja vuoristossa on syytä olla vielä huolellisempi.

Kiikareilla aurinkoon katsominen

Jos kiikarit suuntaa suoraan aurinkoon, valo voi polttaa silmänpohjaan tarkan näkemisen alueelle suorastaan reiän. On tapauksia, joissa tästä on jäänyt pysyvä haitta. 

Lue myös:

    Uusimmat