Entiseltä Britannian suurlähettiläältä haikea arvio kuningatar Elisabetin näyttävästä platinajuhlasta: "Tässä on tietynlainen surumielisyys"

Kuningatar Elisabet vallassa 70 vuotta – mitä hän merkitsee Britannialle? 11:10
Kuningatar Elisabet vallassa 70 vuotta – mitä hän merkitsee Britannialle?

Entinen Britannian suurlähettiläs Pertti Salolainen arvioi, että kuningatar Elisabetin asema saattaa olla tällä hetkellä vahvempi kuin koskaan.

Kuningatar Elisabetin valtakauden 70-vuotisjuhlallisuudet alkoivat torstaina 2. kesäkuuta Isossa-Britanniassa. Juhlaviikonlopun ensimmäisenä päivänä juhlistettiin hallitsijan syntymäpäivää vuotuisen Trooping the Colour -paraatin merkeissä. Elisabetin oikea syntymäpäivä on 21. huhtikuuta ja hän täytti tuolloin 96 vuotta. 

Entinen Britannian suurlähettiläs ja ministeri Pertti Salolainen kertoi MTV Uutisille, että hänen mukaansa Elisabet on "pelastanut Britannian kuningashuoneen".

– Tässä on ollut niin paljon monenlaista turbulenssia ja kuningahuoneen sisäisiä ongelmia ja yhtä ja toista, joka on ollut raskasta ja ikävää hänelle henkilökohtaisestikin, sekä tietysti puolison kuolema sitten vielä, Salolainen arvioi.  

– Niin kyllä hän tällä omalla persoonallisuudellaan ja ominaisuuksillaan, hän on ollut tällainen yhtenäistävä tekijä koko kuningashuoneelle. Ja näiden suurten vaikeuksien keskellä hän on pitänyt pakan kasassa. 

Salolaisen mukaan Elisabet edustaa ennen kaikkea pysyvyyttä, ja hänestä on tullut kirkkaasti kuningashuoneen koossa pitävä voima sekä kansakunnan symboli. Tämän myötä Salolainen arvioi Elisabetin aseman vahvistuneen entisestään. Salolaisen mukaan Elisabetin asema saattaakin tällä hetkellä olla vahvempi kuin koskaan. 

Tällä hetkellä koko kansakunta ryhmittyy juhlistamaan ja kunnioittamaan Elisabetin 70 vuotta kestänyttä valtakautta näyttävästi, mutta juhlaan liittyy Salolaisen mukaan myös haikeutta. 

– Tässä on kuitenkin tietynlainen surumielisyys taustalla. Eli suru ja epäilys siitä, että onko tämä tavallaan lopun alkua, ovatko nämä viimeiset merkittävät juhlat, joissa hän on henkilökohtaisesti paikalla ja mitä tästä seuraa. 

– Ei pelkästään ihan lähiviikkoina, vaan mitä seuraa kaiken kaikkiaan kuningashuoneelle, koska siellähän on aikamoinen liike, joka haluaisi lakkauttaa koko kuningashuoneen, ja saako se sitten lisää voimaa tämän jälkeen, kun jossain vaiheessa kuningatarta ei enää ole. Onko se hetki, jolloin lasketaan jälleen päät. 

Kuningatar Elisabet on kärsinyt viimeisen vuoden aikana erilaisista terveysongelmista. Torstai-iltana 2. kesäkuuta ilmoitettiin, että kuningatar jättää väliin perjantaina 3. kesäkuuta järjestettävän kiitosjumalanpalveluksen St. Paul'sin katedraalissa huonovointisuuden takia.

Yllä olevalla videolla entinen Britannian suurlähettiläs Pertti Salolainen kertoo lisäksi muun muassa unohtumattomasta vierailustaan kuningatar Elisabetin luona Windsorin linnassa.

Lue myös:

    Uusimmat