Kestääkö brittimonarkia kuningas Charlesin? Kansa muistaa kohut, eikä yhteenkään mokaan ole varaa, sanoo Pertti Salolainen

MTV Lontoossa: Sauli Niinistö osoittaa pian kunnioitusta Elisabetin arkulla – entinen suurlähettiläs kertoo mistä kaikesta kuningatar muistetaan 28:30
Entinen Lontoon-suurlähettiläs Pertti Salolainen painottaa, että monarkian tulevaisuudennäkymät riippuvat täysin siitä, saako kuningaspari rakennettua itselleen riittävän arvostuksen.

Huomenna järjestettävät kuningatar Elisabetin hautajaiset puhuttavat Britanniassa. Suuren surujuhlan jälkeen kuningashuoneella on edessään näytön paikka.

Suomen entinen Lontoon-suurlähettiläs Pertti Salolainen arvioi MTV Uutisten haastattelussa, että Elisabetiin liittyvä keskustelu on ollut arvostavaa.

– Tunnelma on muuttunut surusta kiitollisuuteen, siihen että Elisabet oli loistava monarkki. Hänet tullaan muistamaan siinä roolissa niin Britanniassa kuin kansainvälisestikin, Salolainen kuvailee.

Hänen mukaansa Elisabetin tärkein ansio oli monarkian kaitseminen ja instituution ylläpitäminen relevanttina.

– Ainahan monarkia ei ole nauttinut suurta suosiota Britanniassa, mutta kuningatar on hyvin ylläpitänyt monarkiaa ja toiminut sen kaitsijana, vaikka jälkeläiset eivät aina olekaan meinanneet pysyä ruodussa. Elisabet näytti, että hän voi yhdistää kansaa kuningattarena, vaikka monarkia on nähtykin menneen maailman instituutiona, hän kertoo. 

Salolainen itse muistaa Elisabetin lämpimänä ihmisenä suurlähettiläsajoiltaan.

– Hän ei ollut kova, vaan äidillinen, lämmin ihminen. Mutta hänellä oli selkeä arvovaltainen rooli, johon kuuluvat tietynlaiset käytöstavat, hän kertoo. 

"Yhteenkään mokaan ei ole varaa"

Salolainen kertoo, että kuningas Charlesilla ja kuningatarpuoliso Camillalla on suuret saappaat täytettävänään.

– Kaikki muistavat Charlesiin ja Camillaan liittyvät kohut, etenkin prinsessa Dianan tapaukseen ja avioeroon liittyen. Lisäksi perheen sisäiset riidat ovat rapauttaneet kuninkaallisperheen suosiota. Totuus on se, että brittihovi ja kuningashuone eivät kestä enää yhtään skandaalia, Salolainen tiivistää.

Salolainen kertoo, että heti Charlesin kuninkaaksi julistamisen jälkeen tämä ilmoitti lopettavansa poliittiset kannanotot, ja samalla alkoi valtava PR-kampanja.

– Nyt pyritään kaikin tavoin muuttamaan tätä imagoa, ja sitä on tehty esiintymällä ei puolilla maata tapaamassa ihmisiä, muun muassa Elisabetin arkulla. Myös prinssit William ja Harry näyttävät sopineen riitansa esiintyessään yhdessä. Yhteenkään mokaan ei ole enää varaa, hän kuittaa.

Myös suhteet entisiin siirtomaihin ovat tapetilla. Salolaisen mukaan kuningasperheellä on tärkeä rooli nimenomaan kauppasuhteiden ylläpitämisen kannalta, ja tässäkin suhteessa paljon siippuu siitä, millaisen arvostuksen Charles ja Camilla kykenevät rakentamaan.

Charles on valmis tehtäväänsä

Salolainen on joka tapauksessa optimistinen Charlesiin kuninkaana. Hän kertoo Britannian saavan hänessä koulutetun ja kokeneen monarkin.

– Hän on nähnyt sudenkuopat ja muut vaikeudet, joita saattaa tulla vastaan. Kunhan vanhat jutut saa pois päiväjärjestyksestä, hänellä on minusta hyvät edellytykset, Salolainen kertoo.

– Hän on aivan varmasti valmis tehtäväänsä. Ei hän mitään muuta ole tehnytkään viime vuosikymmenet kuin odottanut, milloin hänen tulee astua näihin saappaisiin, ja hänellä on kaikki tarvittava kokemus edustustehtävistä.

Salolainen uskoo, että monarkiaa ja sen perinteitä tullaan uudistamaan Charlesin aikana.

– Kuningatar nautti niin suurta arvostusta ja kuoli niin iäkkäänä, että kuluttavistakin traditioista hautajaisten suhteen pidettiin kiinni. Mutta uskon, että tästä eteenpäin hieman modernisoidaan monarkian perinteitä. 

Katso Salolaisen koko haastattelu jutun videolta.

Lue myös:

    Uusimmat