Entisaikojen dieettivinkit – Laihduttaisitko sinä näillä?

Daily Mail kertoo verkkosivuillaan, miten 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa laihdutettiin.

Viktoriaaninen aika – Karppaamisen alku?

Hautausurakoitsija nimeltä William Banting julkaisi vuonna 1863 ensimmäisen laihdutusta käsittelevän kirjan. Sitä ennen mies oli itse ollut niin lihava, että jopa kengännauhojen solmiminen oli mahdotonta. A Letter on Corpulence nousi 58 000 myydyllä kappaleella aikansa bestselleriksi.

Bantingin dieetin ideana on syödä ruokaa, jossa ei ole tärkkelystä tai sokeria. Ruokavalio perustuu kalaan, nautaan, siipikarjaan, riistaan, keitettyihin kananmuniin ja vihreisiin vihanneksiin. Perunoita ei syödä. Alkoholi sallitaan, mutta annoskokojen rajoittaminen on tärkeää.

Maailmanlaajuisesti Bantingin dieetti tuli tunnetuksi noin sata vuotta myöhemmin, kun muuan Robert Atkins lanseerasi siitä oman versionsa.

Edvardiaaninen aika – Tätä et purematta niele?

Edvardiaanisessa dieetissä jokaista suupalaa täytyy pureskella tasan 32 kertaa. Sen jälkeen päätä kallistetaan taaksepäin, jotta hyvin pureskeltu ruoka liukuu alas.

Idean keksi ensimmäisenä amerikkalainen Horace Fletcher, josta oli tullut niin lihava, että hänelle kieltäydyttiin myymästä henkivakuutusta. Fletcher uskoi, että ruoka pitää pureskella perusteellisesti, jotta se imeytyy elimistöön kunnolla.

Hätäinen syöminen johtaa Fletcherin mielestä siihen, että sulamaton ruoka tukkii elimistön. Se puolestaan aiheuttaa ummetusta ja nostaa suolen bakteerikantaa. Fletcherin dieetillä voi syödä mitä vain niin paljon kuin haluaa – niksi piilee siinä, että koska pureskelu kestää niin kauan, syömishimo lopahtaa. Ihminen siis syö automaattisesti vähemmän.

1920-luku – Kalorikammoista kotkotusta?

Kalifornialainen Lulu Hunt Peters julkaisi vuonna 1919 kirjan nimeltä Diet And Health, With Key To The Calories. Siitä tehtiin 16 painosta. Kirjassa esitettiin, että päivittäinen ruoasta saatava energian määrä tulisi rajoittaa 1 200 kaloriin päivässä. Vuonna 1929 Hunt Peters pudotti määrää entisestään, ja salli syötäväksi vain 600–750 kaloria päivässä. Alkoholia ei sallita, ja aamupala saa koostua vain kahdesta omenasta ja teestä.

Vielä tänäkin päivänä ihmiset laihduttavat kaloreita laskemalla. Hunt Petersin esittämää laihdutustyyliä ei silti voi pitää oikeastaan muuna kuin näännyttämisenä. Se johtaa paitsi hurjiin mielitekoihin, myös huonotuulisuuteen ja mielialan vaihteluihin. Yltiöpäinen kalorien rajoittaminen ei ole terveellistä.

Lähde: Dailymail.co.uk

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat