Entinen Bosnian kroaattikenraali myrkytti itsensä marttyyriksi – kuvailtiin kuolleen "kaikkien kroaattien puolesta"

Entinen Bosnian kroaattikenraali joi myrkkyä kuultuaan tuomiostaan 0:36

Entisen Jugoslavian sotarikostuomioistuimen istunto Haagissa päättyi keskiviikkona kaaokseen, kun entinen Bosnian kroaattikenraali Slobodan Praljak joi myrkkyä ja kuoli vähän sen jälkeen. Hän oli hetkeä ennen itsemurhaansa kuullut, että hänen aiemmin saamansa 20 vuoden tuomio sotarikoksista pysyy voimassa.

– Praljak ei ole rikollinen. Torjun tuomionne, Praljak kajautti ja kumosi kurkkuunsa nestettä pienestä pullosta.

Praljakin kuolema vahvistettiin hieman myöhemmin.

Myrkyttämällä itsensä Praljak pyrki tekemään itsestään marttyyrin ja luultavasti onnistuikin siinä, arvioi kansanedustaja Pilvi Torsti (sd.), joka on aiemmin tutkinut entisen Jugoslavian aluetta ja asunut Bosnia-Hertsegovinassa. Hän toimii yhä Mostarin kaupungissa sijaitsevan lukion taustasäätiön hallituksen puheenjohtajana.

Julkisessa itsemurhassa oli paljon teatraalisuutta ja symboliikkaa, arvioi tutkijatohtori Brendan Humphreys Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista.

– Praljakin oikeudenkäynti alkoi vuonna 2004, joten hän oli jo kärsinyt suurimman osan 20 vuoden tuomiostaan, Humphreys huomauttaa.

Praljakin marttyyripyrkimyksiä edisti myös Bosnian presidenttineuvoston kroaattiedustaja Dragan Covic, jonka mukaan Praljak kuoli kaikkien kroaattien puolesta.

Torstin mukaan Mostarissa näkyi ennen tuomion julistamista Praljakia tukeneita plakaatteja. Välittömästi tuomion jälkeen kaupungissa ei tiettävästi järjestetty muistotilaisuuksia tai mielenilmoituksia, sillä kaupunkilaisiin oli vedottu niiden välttämiseksi.

Torstin mukaan Praljak nauttii yhä monien Bosnian kroaattien suosiota, kuten monet muutkin tuomitut sotarikolliset omien ryhmiensä keskuudessa. Muutenkin Bosnia ja etenkin Mostar ovat yhä syvästi jakautuneita, vaikka sodan lopusta on kulunut jo yli 20 vuotta.

– Nationalistiset puolueet ovat pitäneet pintansa ja samat johtajat pysyneet johtopaikoilla, Torsti kertoo STT:lle.

Ohjaajasta upseeriksi

Praljak sai tuomionsa muun muassa sotarikoksista, joihin kroaattijoukot syyllistyivät Mostarin piirityksessä. Häntä pidetään päävastuullisena YK:n maailmanperintökohteeksi listatun Mostarin vanhan sillan tuhoamisesta.

Teatteri- ja elokuvaohjaajana työskennellyt Praljak liittyi armeijaan vasta Jugoslavian hajoamissodan kynnyksellä. Vaikka Praljakilla ei ollut sotilaskoulutusta, hän yleni nopeasti johtoasemiin Bosnian kroaattijoukoissa.

Praljak toimi sodan aikana välimiehenä Bosnian kroaattijohdon ja Kroatian hallituksen välillä. Hän oli muun muassa merkittävässä roolissa Kroatian armeijan aseiden toimittamisessa Bosnian kroaattien joukoille.

Bosnian teurastaja, kenraali Ratko Mladic tuomittiin Haagissa elinkautiseen 1:52

Tuomioita kyseenalaistettu

Se, että Praljak onnistui salakuljettamaan myrkkypullon oikeuteen ja tappamaan itsensä, nostattaa taas kerran kysymyksiä tuomioistuimen toiminnasta, arvioi Länsi-Balkaniin perehtynyt tohtorikoulutettava Emma Hakala Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista.

Hänen mukaansa Bosniassa kuten muuallakin läntisellä Balkanilla Jugoslavian sotarikostuomioistuimen tuomioita on kyseenalaistettu – osin perustellustikin.

– Saa nähdä, mikä merkitys tuomioistuimella on ollut ja miten paljon se on lopulta edistänyt sovintoa ja sodasta selviytymistä, Hakala kommentoi STT:lle. 

Lue myös:

    Uusimmat