Mainos

Kaksi emämunausta: Miten "Mostarin hirviö" sai kuljetettua tappavan myrkyn oikeussaliin?

0:36

Haagin tuomioistuimessa eilen itsemurhan myrkkyä juomalla tehneen Bosnian kroaattikenraali Slobodan Praljakin tapaukseen liittyy useita kysymyksiä. Yksi niistä on se, miten on mahdollista, että kenraali sai kuljetettua myrkyn tuomionlukuun.

Sotarikosoikeudenkäyntien pitäisi olla turvatoimiltaan erityisen tiukkoja ja etenkin tuomionlukemispäivänä, mutta tästä huolimatta Praljak sai kuljettua tappavaa myrkkyä oikeussaliin.

Länsi-Balkaniin perehtynyt tohtorikoulutettava Emma Hakala Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista ihmettelikin eilen, miten tapaus on ylipäätään mahdollinen.

Kroaattilehdet ovat nyt etsineet vastausta kysymykseen ja lehtien keräämien tietojen perusteella turvatoimissa tehtiin vakavia virheitä.

Useita emämunauksia 

Kummastusta herättää ensinnäkin se, miksi kenraalin vieressä ei ollut tuomionlukemishetkellä turvamiehiä, jotka olisivat voineet estää teon. Praljak sai täysin vapaasti vetää esiin pienen myrkkypullon ja kumota sen kuolettavan sisällön kurkkuunsa kenenkään estelemättä.

Toinen vakava virhe liittyy siihen, että Praljak sai ylipäänsä kuljetettua myrkyn oikeussaliin. Jutarni list -nimisen kroatialaislehden haastatteleman asianajajan mukaan syytetyn täytyy kulkea oikeussaliin peräti 14 oven läpi.

Vähintään yhden vartijan pitäisi seisoa jokaisella tarkastuspisteellä ja videovalvonta on erittäin kattavaa sekä syytetyn että asianajajien kohdalla.

– Taskuista tyhjennetään kaikki, laukut tarkastetaan ja läpivalaistaan. Ei ole keinoa antaa syytetylle jotakin laitonta, asianajaja Anto Nobilo kommentoi lehdelle.

Yhdysvaltalaismediassa on kuitenkin esitetty arvioita, että oikeussalin turvatoimet ovat hyvin samantapaiset kuin lentokentällä: laitteet havaitsevat räjähteet ja metalliesineet herkästi, mutta esimerkiksi pieni muovipullo on melko helppoa saada läpi. Praljak kuljetti tappavan juoman oikeussaliin ilmeisesti pukunsa taskussa.

Praljakin, 72, viimeisiksi sanoiksi jäi lause: "En ole sotarikollinen". Tämän jälkeen hän joi salakuljettamansa myrkyn. 20 vuoden tuomion oikeudessa saanut kenraali kiidätettiin sairaalaan, jossa hän kuoli muutamaa tuntia myöhemmin. Vielä ei ole selvinnyt, minkälaisesta myrkystä oli kyse ja mistä Praljak sen sai. 

"Mostarin hirviö" piinasi paikallisväestöä

Kroaattikenraalin historia on hyvin synkkä. Tuomari totesi hänet syylliseksi murhiin, vainoamiseen ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan Jugoslavian hajoamissodissa 1990-luvun alussa.

Praljakin johtama Bosnian kroaattiarmeija pyrki tekemään sodan aikana etnistä puhdistusta valtaamillaan alueilla ja kohteli paikallisväestöä hyvin julmasti. Terrorin keinoja olivat muun muassa murhat ja raiskaukset.  

Praljakia on kutsuttu "Mostarin hirviöksi", mikä viittaa hänen tekoihinsa surullisenkuuluisassa Mostarin piirityksessä. Kenraali oli osallisena hyvin tunnetun ja rauhallista yhteiseloa eri etnisten ryhmien välillä symboloivan Mostarin sillan tuhoamisessa Bosnian sodan aikana.

Lähteet: Jutarni list, Slobodna Dalmacija, Los Angeles Times

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.