Ensituntuma: Sporttinen Hyundai i30 N lunastaa korkeat odotukset

Hyundailta on odotettu pitkään haastajaa keskikokoisten sporttien luokkaan, ja nyt se päivä on viimein koittanut. Pääsimme tutustumaan GTI-luokan uusimpaan haastajaan Italiassa.

Hinta alkaen 34 990 €

Hyundai on keskittynyt mallistossaan järkevyyteen. Autot palvelevat peruskäyttäjää arjen vaatimalla varmuudella, eikä autoissa ole näkynyt turhaa kikkailua. Mielikuvilla on kuitenkin erittäin iso rooli automarkkinoille, ja Hyundai tuo nyt ensimmäisen urheilullisen N-sarjalaisen tuomaan merkin imagolle uutta hohtoa.

i30 on ensimmäinen N-käsittelyn saava malli. Auto erottuu ulkoisesti vakiomallista pienillä lisämausteilla jo parkkipaikalle. Puskurit ja helmat ovat saaneet uutta ja aggressiivisempaa muotoa, vanteiden takaa vilkkuvat punaiset jarrusatulat, takaa löytyy tuplapakoputket, ja takaluukun ylälaidasta löytyy lisäjarruvalolla varustettu kattospoileri.

Sisätiloissa vastassa ovat urheiluistuimet. Säätövarat riittävät hyvin eri mittaisille kuljettajille ja penkit tarjoavat riittävän tuen. Penkkien lisäksi N-version erottaa ohjauspyörästä, josta löytyvät ajotilanvalintaan liittyvät painikkeet, ja ehkä jopa hieman yllättäen perinteinen käsijarru. Muussa i30-mallistossa seisontajarru on toteutettu sähköisesti, mutta N-versiossa valmistaja haluaa korostaa auton kuljettajalle tarjoamia mahdollisuuksia tämän kaltaisilla pienilläkin yksityiskohdilla.

Heti käynnistyksen jälkeen on jo kuultavissa, ettei kyseessä ole tavallinen kauppakassi. Jo tyhjäkäynnillä äänessä on matalaa murinaa. Liikkeellelähtö tapahtuu vaivattomasti, ja hallintalaitteiden käyttö on sulavaa. Vaihteenvalitsimen liikkeet ovat tarkat ja miellyttävän lyhyet, mutta vaihteenvalitsin itsessään sijaitsee varsin alhaalla ja jää hieman turhan kauas.

Pellin alta löytyvä 2,0-litrainen bensaturbo vakuuttaa ensimetreiltä lähtien. Moottorista on tarjolla kaksi tehoversiota (250 ja 275 hv), mutta molempien yhteydessä kone tarjoilee 353 newtonmetriä vääntöä. Yliahdolla tähän saadaan vielä muutamien sekuntien ajaksi 25 newtometriä ekstraa. Huippulukemaa enemmän vakuuttaa voiman tarjoilu todella leveällä kierrosalueella. 250-hevosvoimaisen mallin yhteydessä vääntö on tarjolla kierroslukuvälillä 1 450-4 000 r/min ja tehokkaamman mallin kanssa huippuvääntö on käytössä vielä 700 minuuttikierrosta korkeammalle. Tämä väännön laakeus tuo ajoon vaivattomuutta ja vähentää merkittävästi vaihtotarvetta. Muutenkin suorituskyky vakuuttaa. Auto kiertää iloisesti 6 500 r/min lukemiin saakka, ja myös äänimaailma kehittyy miellyttävästi koko alueen läpi. Perusversion 6,3 sekunnin kiihtyvyys sataseen on paperilla luokan keskitasoa, mutta käytännössä tämä tuntuu erittäin riittävältä.

Moottorin lisäksi ajettavuus saa kiitosta. Alustaan on tehty varsin paljon muutoksia perusmalliin verrattuna, ja muun muassa etutuenta on suunniteltu uudelleen. Tämän lisäksi molemmat versiot ovat aina varustettu säädettävällä alustalla, joka tarjoaa perusasetuksessaan kompaktiin sporttiin sopivan jämäkän kokonaisuuden, Sport+-asetuksen sopiessa paremmin rata-ajoon. Uudistetun etuakseliston ohessa myös ohjausta on päivitetty nopeammaksi, mikä tuo ajoon näppäryyttä. Tehokkaampi versio on varustettu myös etutasauspyörästön lukolla, mutta kadulla tätä ei jäänyt kaipaamaan.

Hyundai i30 N:ää kerettiin odottaa pitkään ja tämän myötä odotukset olivat nousseet korkealle. Ensituntumien perusteella odotus palkitaan, sillä uutuus on erittäin tasapainoinen kokonaisuus. Tärkeänä asiana tässä autoluokassa Hyundai onnistuu tarjoamaan myös hauskuutta ja hyvää fiilistä kuljettajalle. Ja sitten se tärkeä asia, eli kilpailukykyinen hinta. Suhteellisen hyvin perusvarusteltu i30 N lähtee matkaan 34 990 eurolla, joka on tässä teholuokassa varsin houkutteleva hinta.

Kuvat: Mikko Autio

Teknavin tv-ohjelman 14. tuotantokauden uudet jaksot maanantaisin kello 22.35 MTV3-kanavalla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja