Ensitreffit alttarilla -asiantuntijat: Järjestetyt avioliitot voivat toimia

Ensitreffit alttarilla -sarjassa toisilleen valitut parit menevät naimisiin ensimmäisellä tapaamisella.

Parisuhteen muodostamiseen ja avioliittoon liittyy eri aikoina erilaisia toiveita. Nykyään etenkin länsimaisessa kulttuurissa romanttisen rakkauden leimahdusta pidetään ihanteellisena syynä mennä naimisiin tai perustaa parisuhde.

Psykoterapeutti-seksuaaliterapeutti Maaret Kallio kertoo, että nykypäivänä myös länsimaissa parisuhteelle on rutkasti muitakin syitä: ihmiset saattavat haluta lapsia ja kokea, ettei parempaakaan kumppania ole tarjolla, tai yksinkertaisesti ajautua yhteen.

– Kaikilla suhde ei lähde eroottisesta intohimosta. Rakkauksia syntyy esimerkiksi ystävyyssuhteissa, joissa ei ensisijaisesti ole ollut intohimoista vipinää. Vipinä saattaa syntyä muiden elementtien myötä, eikä ole yhtä oikeaa järjestystä, jolla edetään, Kallio huomauttaa.

Kallio on yksi neljästä asiantuntijasta Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa. Ohjelmaan osallistuneita haastatellaan, ja heitä tutkitaan, jonka jälkeen asiantuntijat pohtivat, löytyykö osallistuneiden keskuudesta sopivia pareja. Löydetyt parit menevät ensimmäisillä treffeillään naimisiin.

Myös muut ohjelman asiantuntijat uskovat siihen, että intohimon ei tarvitse tulla ensin. Parisuhteisiin erikoistuneen folkloristi Mari Hatakan mukaan ohjelman menetelmässä on paljon hyviä puolia.

– Tuskin ohjelman ihmisillä on ainakaan huonommat mahdollisuudet kuin heillä, jotka tapaavat sattumalta. Tässä on tehty jotain valintaa, Hatakka pohtii.

– Kun ihmiset osallistuvat ohjelmaan, he ovat asennoituneet niin, että ovat valmiita yrittämään tosissaan. Jos jonkun tapaa satumalta, meininki voi olla aika pitkäänkin sitä, että vain katsellaan.

Pappi Kari Kanala on samaa mieltä. Ohjelmassa voidaan olla varmoja, että kaikki ovat tosissaan, ja suhteeseen ollaan valmiita panostamaan. Näin ei aina ole ihanteiden mukaisten menetelmin muodostetussa parisuhteessa.

– Toinen ihminen otetaan ohjelmassa alusta asti tosissaan, eikä lähdetä puolilla valoilla liikkeelle.

Rakastuminen ei ensimmäinen tavoite

Järjestetty avioliitto -sanaparilla on historiallinen painolasti, joka luo mielikuvia avioliitosta, jossa suku etsii sopivan kumppanin yhteiskunnallisen aseman, tai varallisuuden perusteella. Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa kumppani etsitään arvojen, suunnitelmien ja molemminpuolisen viehtymyksen perusteella, eikä tapa vastaa mielikuvaa, joka järjestetyistä avioliitoista on.

Siitä huolimatta avioliitot ovat ohjelmassa järjestettyjä. Ja ohjelman asiantuntijat myöntävät, että järjestetyissä avioliitoissa on omat ongelmansa suhteessa järjestämättömiin avioliittoihin.

– Jos itsellä ei ole tarpeeksi osaa ja arpaa alkuvaiheessa, niin voi olla suuria vaikeuksia, Kanala pohtii.

– Mutta ihmiset ovat sarjassa mukana vapaasta tahdostaan – eivätkä he ole liian nuoria. Heillä on jo elämänkokemusta ja kenties pettymyksiäkin rakkauteen liittyen, ja he ajattelevat, että tälläkin tavoin voi löytää oikean ihmisen.

Psykologi Kari Kiianmaa mainitsee, että henkilökemiaa on hyvin vaikeaa arvioida, mikä voi olla riski ohjelman järjestettyjen suhteiden kannalta.

– Siksi asiantuntijaa vähän hirvittääkin, että joutuu ottamaan asiasta vastuun, hän miettii.

Kiianmaa kuitenkin toppuuttelee, ettei suin päin rakastuminen ole järjestetyssä suhteessa tavoitteenakaan. Siihen annetaan mahdollisuus, johon osallistujat voivat tarttua, tai jättää tarttumatta.

– Rakastuminen vaatii tietyt olosuhteet. Se on monella tavalla myös itseensä rakastumista.

Ensitreffit alttarilla alkaa AVAlla tiistaina 6.1.2015 klo 21.00.

Keskustele ohjelmasta AVAn Facebookissa tai Twitterissä #ensitreffitalttarilla

Lue myös:

    Uusimmat