Ensitiedot koronan vasta-ainetesteistä julki: Yli 500 näytettä tutkittu, harvalta löytyi vasta-aineita – vain yhdelle muodostunut lyhytaikainen immuniteetti

1:32
Katso yllä oleva video: Miksi koronatestin tulokseen ei voi aina luottaa? Testeistä on saatu negatiivisia tuloksia myös sairailta

Hyvin harvalla ihmisellä on muodostunut vasta-aineita uudelle koronavirukselle Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin alueella.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL julkaisi tänään ensimmäiset tulokset väestötutkimuksesta.

THL on saanut tähän mennessä yli 1000 näytettä, joista 516 on tutkittu. Vain yhdelle tähän mennessä tutkituista on muodostunut todennäköisesti ainakin lyhytaikainen immuniteetti virukselle.

– Ensimmäinen väestöpohjainen tuloksemme vasta-ainetasoista sopii epidemiatilanteeseemme, vaikka vasta-ainepositiivisia on hyvin vähän, sanoo THL:n johtava asiantuntija Jussi Sane tiedotteessa.

Katso yllä oleva video: Miksi koronatestin tulokseen ei voi aina luottaa? Testeistä on saatu negatiivisia tuloksia myös sairailta.

Näytteenotto alkoi HUSin alueella 9. huhtikuuta. Sitä on laajennettu nyt kaikkien yliopistosairaaloiden alueelle.

Näytteiden seulontaan käytettiin herkkää testiä, joka mittaa, onko näytteessä koronaviruksen SARS-CoV-2 tunnistavia vasta-aineita. Positiiviset tulokset varmennettiin toisella testillä, joka mittaa vasta-aineiden kykyä neutraloida virusta ja kertoo hyvin luotettavasti siitä, että näytteessä on juuri uudelle koronavirukselle muodostuneita vasta-aineita.

– Neutralisaatiotesti mittaa luotettavasti toiminnallisten vasta-aineiden esiintymistä. Nämä vasta-aineet myös todennäköisimmin kertovat ainakin lyhytaikaisen suojaavan immuniteetin muodostumisesta. Toistaiseksi ei ole kuitenkaan tutkimustietoa siitä, minkälainen immuunivaste tuottaa suojaa, sanoo THL:n erikoistutkija Merit Melin tiedotteessa.

Vasta-aineita viikkojen viiveellä

Seulontatestillä positiivisiksi todettuja näytteitä on 11, joista 9 on tutkittu neutralisaatiotestillä tähän mennessä. Näistä vain yksi näyte on ollut positiivinen.

Koronavirustartunnan seurauksena vasta-aineita muodostuu muutaman viikon viiveellä tartunnasta. THL:n mukaan on mahdollista, että osalla koronatartunnan saaneista muodostuu viruksen tunnistavia vasta-aineita, jotka eivät kuitenkaan pysty neutraloimaan virusta. Myös väärien positiivisten seulontatestin tulosten mahdollisuutta pidetään merkittävänä, kun vasta-aineiden esiintyvyys väestössä on vielä hyvin pieni. Vasta-aineiden muodostumista erilaisen taudinkuvan sairastaneilla selvitetään THL:n muissa tutkimuksissa.

Tutkimuksella selvitetään, kuinka suurella osalla väestöstä on koronaviruksen vasta-aineita merkkinä viruksen sairastamisesta. Lisäksi tutkimuksessa selvitetään, kuinka pitkään vasta-aineet säilyvät ja antavatko ne suojaa vakavalta taudilta. Tutkimus kattaa kaikki ikäryhmät koko Suomessa. Näytteenotto perustuu satunnaisotantaan.

Päivitetty juttua, lähteenä myös STT.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja