Terveystalo aloittaa koronaviruksen vasta-ainetestaukset – testin avulla saa tietää, onko koronavirus jo sairastettu

5:35

Vasta-ainetesti ei sovellu akuutin infektion toteamiseen, mutta sen avulla voi arvioida, onko koronavirus jo sairastettu. Testien pitäisi Terveystalon mukaan olla saatavilla pääsiäisen jälkeen.

Terveystalon tavoitteena on tarjota asiakkailleen mahdollisuus selvittää, ovatko he sairastaneet koronaviruksen ja voivatko he palata töihin ja arkeen.

– Kun koronaepidemian intensiivisin vaihe väistyy, arkeen paluu korostuu eikä Suomella ole varaa pitää terveitä pois töistä varmuuden vuoksi, Terveystalon laboratoriodiagnostiikkapalvelujen ja uusien ratkaisujen johtaja Eeva Nyberg-Oksanen sanoo terveysyhtiön tiedotteessa.

Terveystalon työterveyden asiakasyritykset työllistävät noin 700 000 suomalaista. Testi on tarjolla kaikille yhtiön asiakkaille.

Vasta-aine testiä kehitetään

Terveystalon laboratoriopalveluja tarjoavan Synlabin mukaan vasta-ainetestit ovat näillä näkymin saatavilla pääsiäisen jälkeen.

Verinäytteestä otettava vasta-ainetesti on halvempi ja helpompi analysoida kuin nenänielusta otettava koronaviruksen PCR-testi eli geenimonistustesti, Terveystalo kertoo tiedotteessa.

Vasta-ainetesti ei kuitenkaan kerro heti tartunnan alkuvaiheessa, onko potilaalla koronavirus. Testi näyttää positiivisen tuloksen vasta, kun virukselle altistuminen on jatkunut pidempään.

PCR-testi sen sijaan varmistaa noin vuorokaudessa heti tartunnan alkuvaiheessa, onko potilaalla koronavirus.

– Vasta-aineiden kehittyminen on hidas ja useita päiviä kestävä prosessi, joten vasta-aineiden pitoisuus verenkierrossa on riittävän suuri mitattavaksi laboratoriossa arviolta 10–14 päivän päästä virukselle altistumisesta, Synlabin Suomen lääketieteellinen johtaja Sohvi Hörkkö toteaa tiedotteessa.

Vasta-ainetesti ei Terveystalon mukaan sovellu akuutin infektion toteamiseen, mutta sen avulla voi arvioida, onko koronavirusinfektio jo sairastettu.

Kun epidemian pahin vaihe on ohi ja yhteiskunta palaa normaaliin arkeen, vasta-ainetestillä voi testata, onko tauti sairastettu ja onko turvallinen töihinpaluu mahdollinen.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja