Muista nämä ohjeet, kun myyt tai ostat mökkiä! "Vähiten kiinnostavat vanhat lautamökit sisämaassa"

4:21
Menivätkö kaikki kesän vuokramökit sivu suun? Videolla yrittäjä paljastaa, että mökkejä voi vapautua yllättäen nopeallakin aikataululla.

Mökkien kysyntä on kasvanut tänä keväänä valtavasti. Vielä ei ole kuitenkaan liian myöhäistä lähteä mökkikaupoille. Mökkiä ostaessa tulee huomioida useita asioita ja ostajalla on velvollisuus tutustua kohteeseen. On tärkeää miettiä myös sitä, mihin tarkoitukseen mökki tulee.

Mökkien kysyntä on noussut tänä keväänä valtavasti. Koronaepidemian takia ulkomaan matkailu jää tänä kesänä vähälle, ja ihmiset ovat etsineet itselleen kesänviettopaikkoja kotimaasta.

Vielä ei ole myöhäistä lähteä mukaan mökkikaupoille. Suomen kiinteistönvälittäjät ry:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg kertoo, että kesäkaudella kauppoja tehdään 2–3 kertaa enemmän kuin normaalisti. Kausi ajoittuu touko-syyskuulle.

– Paras kausi on vasta alkuvaiheessa. Vielä ei ole missään nimessä menetetty mitään. Kausi jatkuu myös syksyllä pitkään sinne saakka kunnes tulee lunta, Mannerberg sanoo.

Lue myös: Tilastot todistavat mökkikaupan kiivauden: myynti nousi kesäkuussa yli 70 prosenttia

Kiinteistömaailma Mikkelin yrittäjä Pertti Orava kertoo, että heillä heinäkuu on monena vuonna ollut paras myyntikuukausi. Hän arvelee sen johtuvan siitä, että ihmisillä on kesälomalla aikaa tutustua asiaan ja tehdä päätöksiä.

Mökistä haaveileva, selvitä nämä asiat

Mökin ostajaa Mannerberg neuvoo ensisijaisesti miettimään, mihin käyttöön mökki halutaan: onko haaveena ympäri vuoden vai pelkästään kesän asuttava mökki. Ratkaisevaa sijainnin kannalta on myös se, kuinka pitkän matkan mökille on valmis taittamaan.

Mannerberg neuvoo selvittämään perusteellisesti rakennuksen kunnon ja sen, missä menevät tontin rajat ja kuuluuko siihen esimerkiksi oma ranta. Hän myös painottaa, että mökin ostaminen on yleensä pitkäaikainen hankinta. Tämän takia ostajan on syytä pohtia kunnossapitoa ja sitä, pystyykö mökillä tulevaisuudessa toteuttamaan haluamiaan muutostöitä.

Orava sanoo, että ostajalla on velvollisuus tutustua kohteeseen. Hän kehottaa tarkistamaan ainakin vesijätön, tieoikeudet, sähköliittymäasiat ja sen, onko jollain muulla käyttöoikeus kiinteistöön. Nämä vaikuttavat mökin arvoon. Lisäksi huomioon pitää ottaa varainsiirto- ja kiinteistövero.

Kiinteistönvälitysyhtiö Remaxin toimitusjohtaja Pasi Aalto kehottaa lisäksi selvittämään veden laadun, jos mökillä on kaivo.

Kaikki kolme kiinteistönvälitysalalla työskentelevää suosittelevat turvautumaan mökin ostossa välittäjän apuun, koska suoraan yksityiseltä ostettaessa olennaisia asioita saattaa jäädä huomaamatta.

– Yleisesti mökit ovat kiinteistömuotoisia, joten suosittelen käyttämään ammattilaista lakiteknisten asioiden puolesta. He selvittävät omistuksen ja kiinteistöön liittyvät rasitteet, Aalto sanoo.

Myyjä, laita nämä asiat kuntoon

Mökkinsä myyntiä harkitsevia Mannerberg muistuttaa siitä, että hyväkuntoinen mökki menee aina helpommin kaupaksi.

– Pidä mökki siistinä ja hoida remontit loppuun. Neutraali myytävä kohde on aina paras, ei mitään liian persoonallista. Hyvin hoidettu antaa parhaan kuvan.

Mannerberg suosittelee siistimään pihapiirin, varmistamaan, että laituri on ehjä ja laittamaan terassin kuntoon. Ylimääräinen roina ja romu kannattaa siivota pois, ettei ostaja saa vaikutelmaa, että ensi töiksi mökillä pitäisi ryhtyä valtavaan raivaustyöhön.

– Monet etsivät toki myös luonnontilaista maisemaa, ei aina tarvitse puutarhaa rakentaa. Trendi kuitenkin on, että mennään omakotitalomaisen pihapiiriin suuntaan, Mannerberg sanoo.

Kiinteistömaailman Orava neuvoo selvittämään, ovatko rakennuksen lupa-asiat kunnossa. Myynti hidastuu, jos niitä joudutaan teettämään myöhemmin. Hän suosittelee myös pyyntihintaa mietittäessä kuuntelemaan välittäjän asiantuntemusta.

Orava muistuttaa, että jos mökki ei ole vakituinen asunto, siitä joutuu maksamaan pääomaveroa, mikä saattaa olla huomattava summa. Tämä on joskus tullut yllätyksenä asiakkaille.

Ylipäätään mökin pisteitä nostaa tällä hetkellä sijainti meren tai järven rannalla, hyvät kulkuyhteydet, sopiva sijainti kasvukeskuksista sekä sähkö ja vesi. Jätevesijärjestelmä pitää olla nykyään kunnossa: viime syksystä lähtien haja-asutusalueilla sijaitsevilla rantamökeillä on pitänyt olla ympäristösuojelulain mukaan määritelty jätevesien käsittelyjärjestelmä asennettuna.

Mökkikauppa käy kuumana

Mannerberg kertoo, että pari vuotta sitten niin sanottujen mummon mökkien suosio oli nousussa, mutta enää ne eivät kiinnosta samalla tavalla.

– Haluttu taso tuntuu nousevan, ja se lähenee koko ajan normaaliasumisen tasoa. Mökeillä alkaa olla ilmalämpöpumppu, terassi, laituri ja kuiva sisävessa. Vähiten kiinnostavat vanhat lautamökit sisämaassa.

Koronaepidemian aiheuttamien matkustusrajoitusten ja kotimaan arvostuksen lisääntymisen myötä mökkeihin kohdistuu tällä hetkellä ennätysmäärä kysyntää. Kysynnän vilkastumisesta koko maassa raportoi SKVL:n kyselyssä toukokuussa jopa 70 prosenttia välittäjistä.

– Oli monta vuotta, kun mökit eivät tahtoneet mennä kaupaksi, joten niitä ei pistetty myyntiinkään. Kysyntä oli niin alhaista, että välittäjät saattoivat kehottaa olla myymättä. Nyt hanat ovat auenneet molemmista päistä, Mannerberg sanoo.

Kysynnän kasvusta huolimatta hinnat eivät ainakaan vielä ole nousseet merkittävästi.

– Hinta-taso on ollut suhteellisen tasainen koko ajan. Ei piikkejä ylös eikä alas. Näköpiirissä ei ole suurta romahdusta, jos mennään näillä rajoitteilla ja taloustilanteella, Aalto summaa.


Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja