Ensimmäistä kertaa yli 20 vuoteen: NHL:n pistekärki Mikko Rantanen tarjoaa poikkeuksellista herkkua

Jos NHL-kauden ensimmäisen kierroksen jälkeistä tilannetta ei oteta laskuihin, edellisen kerran suomalaispelaaja oli johtanut NHL:n pistepörssiä reilut 20 vuotta sitten. Mikko Rantanen nousi kuitenkin viime yönä tarjoamaan suomalaisille harvinaista herkkua.

Ylälaidan videolla kuvaa edeltävästä NHL-yöstä.

Teemu Selänne johti NHL:n pistepörssiä olympiatauolle mentäessä helmikuussa 1998. Anaheimia edustanut suomalaishyökkääjä oli tuolloin iskenyt 68 pistettä, mutta loppukeväästä tahti hiipui ja Selänne jäi lopulta pistepörssissä kahdeksanneksi 86 pinnallaan. 

Sitä ennen edellisen kerran suomalaispelaajista Saku Koivu johti NHL:n pistepörssiä jaetusti Peter Forsbergin rinnalla 7.12.1996, kun hän oli nakuttanut Montrealissa 30 otteluun 38 pistettä. Koivun kokema polvivamma piti hänet kuitenkin sittemmin sivussa 30 runkosarjaottelusta ja esti taistelun pörssivoitosta. Suomalaisen saldo kauden päätyttyä oli 52 ottelusta 56 pinnaa.

Nyt, 27.10.2018, reilut 20 vuotta Selänteen ja Koivun piikkipaikkojen jälkeen NHL:n pistepörssin kärjessä on pitkästä aikaa suomalaisväriä, kun Colorado Avalanchen Mikko Rantanen on neljän tehopisteen mahti-iltansa jälkeen ykkösenä: 11 ottelusta kasassa on 5+15=20 pistettä. Toisena NHL:n pistepörssissä oleva ketjukaveri Nathan MacKinnon (9+9=18) on kahden pisteen päässä.

Rantasen, MacKinnonin ja Gabriel Landeskogin muodostama ketju on hehkunut NHL-kauden tulikuumimpana triona. Landeskog on myös hyvissä asemissa pistepörssin kuudennella sijalla (9+6=15) – tasapisteissä maalin enemmän tehneen ja sitä kautta tilastossa pykälän edellä olevan Bostonin David Pastrnakin kanssa.

Rantasen ketju sisältää kolme kovaa ratkaisukykyä pursuavaa pelimiestä, joiden kemia ja toisiaan tukevat ominaisuudet fyysisyydestä nopeuteen ja peliälyyn ovat tuottaneet viime kaudesta lähtien erinomaisesti tulosta.

Pelintekijänä loistavalla Rantasella on myös jatkossa kaikki mahdollisuudet iskeä huimaa tulosta taululle. Vireillä on poikkeuksellinen suomalaiskausi.

Juttuun päivitetty Selänteen 1998-pörssijohto klo 11.47.

Lue myös: