Äärimmäisen harvinainen tapaus: 30-vuotias nainen näyttää parantuneen hivistä itsekseen

Mistä tietää, milloin pitää mennä hiv-testiin? 0:40
Videolla kerrotaan, milloin ihmisen pitää mennä hiv-testiin.

Argentiinalaisen naisen uskotaan parantuneen hivistä oman immuunijärjestelmänsä ansiosta, uutisoi muun muassa yhdysvaltalainen NBC News. Vastaavaa on raportoitu tapahtuneen vain kerran aikaisemmin.

Anonyyminä pysyttelevällä "Esperanzan potilaalla" diagnosoitiin hiv vuonna 2013, mutta hänen elimistössään virustasot ovat olleet koko ajan alhaiset. Nainen on käyttänyt hiv-lääkitystä vain kerran ollessaan raskaana.

Potilaan taudinkuvaa on seurattu kahdeksan vuoden ajan. Viimeisimpien lukuisten testien perusteella näyttää siltä, että nyt naisen oma immuunijärjestelmä on häätänyt kehosta kaikki aktiiviset ja kopioitumiskykyiset hi-virukset. Lääketieteellisessä Annals of Internal Medicine -lehdessä ilmestynyt tutkimus osoittaa, että ilmeisesti joillain ihmisillä on luontainen kyky häätää virus elimistöstä.

30-vuotias nainen kertoo NBC:lle olevansa onnellinen omasta ja perheensä terveydestä. Hänen lapsellaan tai poikaystävällään ei ole hiv-tartuntaa.

Huippuhillitsijät eivät tarvitse hiv-lääkitystä

Tavallisesti hiv kopioituu elimistössä. Jos tartuntaa ei hoideta lääkkeillä, alkaa kasvanut virusmäärä tuhota immuunijärjestelmää. Toimiva hiv-lääkitys saa virustasot niin alhaisiksi, ettei niitä löydetä verikokeissa, jolloin hiv ei myöskään tartu ihmisestä toiseen.

Esperanzan potilas on yksi niin sanotuista huippuhillitsijöistä (eng. elite controllers), jotka eivät hiv-diagnoosista huolimatta joudu käyttämään viruksen lisääntymistä ja tarttumista estävää lääkitystä.

Nyt tutkijoiden pitäisi selvittää, miten se on mahdollista ja miten ilmiö voitaisiin toistaa hoitojen avulla muilla potilailla. Tähän mennessä lääkärit ovat onnistuneet parantamaan kaksi ihmistä hivistä. Molemmat saivat vaativaa ja raskasta kantasoluhoitoa.

Näin immuunijärjestelmä voisi kukistaa hivin

Tutkijat ovat aiemmin huomanneet, että huippuhillitsijöiden immuunijärjestelmä tuhoaa hivin saastuttamia soluja, jolloin ne eivät voi tehtailla lisää virusta. Jäljelle jää vain "geenien aavikolle" häädettyjä infektoituneita soluja. Siellä virus on käytännöllisesti katsoen kuollut.

On mahdollista, että hivistä itsekseen parantuneilla naisilla on elimistössään erityisen voimakkaita tappaja-T-soluja. Tappajasolut tuhoavat kohteensa, tässä tapauksessa viruksen saastuttaman solun, rikkomalla sen solukalvon tietyn proteiinin avulla.

Ilmiön tarkempi tunteminen ja havaintojen jalostaminen hoitotyöhön vaatii kuitenkin lisää tutkimusta.

Onko minulla sukupuolitauti? Gynekologi listaa Suomen yleisimmät sukupuolitaudit ja niiden oireet 4:32
Videolla kerrotaan, miten Suomen yleisimmät sukupuolitaudit oireilevat.

Lue myös:

    Uusimmat