Ensihoitajien pahoinpitelystä halutaan kovemmat rangaistukset – nyt tuli lakialoite: ”Työvaate ei enää suojaa päälle käymiseltä”

8:12
Ensihoitajat ovat kovilla työssään – avunantajat voivat saada nyrkistä työtehtäviensä aikana.

Ensihoitotehtävissä työskenteleviin kohdistetaan väkivaltaa aiempaa enemmän: Suomen Ensihoitoalan Liiton teettämän kyselyyn vastanneista jopa yli 90 prosenttia kertoi kokevansa työssään uhka- ja väkivaltatilanteita.

Perussuomalaiset kansanedustajat Mari Rantanen ja Jari Ronkainen tekivät maanantaina eduskunnassa lakialoitteen, jossa esitetään kovempia rangaistuksia ensihoitotehtäviä suorittaviin henkilöihin kohdistuvasta väkivallasta.

– Auttajaa ei enää kunnioiteta. Ensihoitajien työvaate ei enää suojaa päälle käymiseltä, vaan tilanne on kääntynyt pikemminkin päinvastaiseksi, ensihoitajanakin toiminut Rantanen toteaa tiedotteessa.

Väkivaltaisuudesta vankeusrangaistus

Virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta säädetään rikoslaissa, mutta ensihoitoa ei kuitenkaan rinnasteta virkatehtäviin. Tämän vuoksi väkivaltaisuus katsotaan pahoinpitelyksi ja se johtaa useissa tapauksissa vain sakkorangaistuksiin.

Ronkainen toivoo, että väkivaltarikoksista annetut rangaistukset saataisiin samalle viivalle muiden virkatehtäviin verrattaessa.

Aloitteessa esitetäänkin, että väkivaltaisesta vastustamisesta tuomittaisiin vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi.

– Ensihoitajan pahoinpitelystä tulisi lähtökohtaisesti tuomita vankeusrangaistus, Rantanen esittää.

Suomen Ensihoitoalan Liitto, Suomen Palomiesliitto SPAL ja Tehy ovat vaatineet esitetyn kaltaista muutosta rikoslakiin aiemminkin.

Lakialoitetta edistävät kansanedustajat toivovat, että aloite saadaan tällä kertaa eduskunnan käsittelyyn ja sitä kautta myös täytäntöön.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja