Ensihoitajana toiminut äiti varoittaa vanhempia pienistä suklaamunista – tämä on turvallisempi valinta

Kahden lapsen äiti ja entinen ensihoitaja varoittaa pienten suklaamunien olevan vaarallisia pikkulapsille. Suuremmat ja ontot suklaamunat ovat turvallisempi vaihtoehto.

Pienet suklaamunat voivat juuttua pienten lasten ilmateihin ja aiheuttaa tukehtumiskuoleman, varoittaa australialainen Nikki Jurcutz.

Kahden lapsen äiti on työskennellyt ensihoitajana ja toimii nykyään ensiapukoulutusta vanhemmille tarjoavan Tiny Heart Education -yrityksen toimitusjohtajana.

Pieniin ja koviin suklaamuniin liittyvän tukehtumisriskin vuoksi Jurcuts suosittelee valitsemaan kaupassa suurempia ja onttoja suklaamunia, jotka voi pilkkoa pienemmiksi palasiksi, kertoo Mirror.

Pienet suklaamunat ovat riski pikkulapsille. Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Tukehtuminen ei aina aiheuta oireita

Kauppareissun lisäksi vanhemmilta vaaditaan tarkkaavaisuutta pikkulapsen syödessä, sillä tukehtuminen voi tapahtua hiljaa tai jopa ilman oireita.

Pienillä lapsilla ruokatorveen juuttunut nielty vierasesine voi aiheuttaa syljen valumista, kakomista, oksentelua, tunteen vierasesineestä, nielemisvaikeuksia, kipua sekä yskää.

Hengitysteihin joutunut vierasesine aiheuttaa yleensä voimakkaita yskänpuuskia, hengitysvaikeutta ja vinkunaa.

Jos lapsen epäilee nielaisseen vierasesineen, joka on joutunut hengitysteihin, tulee hakeutua hoitoon.

Mikäli lapsi ei pysty puhumaan ja hän on tukehtumassa, Heimlichin ote voi siirtää vierasesinettä ja pelastaa lapsen hengen. Selkään lyöminen soveltuu hätäensiavuksi imeväisille ja aivan pikkulapsille, Terveyskirjasto neuvoo artikkelissaan.

Näin teet Heimlichin otteen 2:02

Varo myös viinirypäleitä

Suklaamunat eivät ole ainoita riskialttiita ruokia pikkulapsille. Vuonna 2016 kerrottiin, että viinirypäleet ovat kolmanneksi yleisin kuolinsyy Yhdysvalloissa niiden lasten keskuudessa, jotka menehtyvät ruokaan liittyviin tukehtumisiin.

Viinirypäleet ovat suklaamunien tavoin sen kokoisia ja muotoisia, että ne voivat tukkia lapsen ilmatiet täysin. Lisäksi tiivis ja sileä kuori vaikeuttaa niiden poistamista.

Vuonna 2019 kolmevuotias poika kuoli syötyään espanjalaisen uudenvuodenperinteen mukaisesti 12 viinirypälettä.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat