Lääkärit varoittavat: Viinirypäleet vakava riski pikkulapsille

Viinirypäleet voivat tukkia lapsen ilmatiet täysin, lääkärit varoittavat.

Viinirypäleet ovat kolmanneksi yleisin kuolinsyy Yhdysvalloissa niiden lasten keskuudessa, jotka menehtyvät  ruokaan liittyviin tukehtumisiin.  Lääkäreiden mukaan tietoisuuden puute vanhempien, hoitajien ja terveysasiantuntijoiden keskuudessa voi asettaa lapset alttiiksi vaaralle. 

Viinirypäleiden koko ja muoto ovat sen kaltaisia, että ne voivat tukkia lapsen ilmatiet täysin. Lisäksi niiden tiivis, sileä kuori vaikeuttaa niiden poistamista.

Yhdysvalloissa ja Kanadassa tehdyt tutkimukset paljastavat, että ruokaan liittyvät tukehtumiskuolemat johtuvat hotdogien ja makeisten jälkeen eniten juuri viinirypäleistä.

Lääkäreiden mukaan alle viisivuotiaat lapset ovat riskiryhmässä, koska he eivät pureskele ja niele ruokaansa vielä niin hyvin kuin sitä vanhemmat lapset. Lisäksi heidän keskittymiskykynsä aterioidessa on huonompi.

The Guardian kertoo, että traagisten tapausten joukkoon kuuluvat muun muassa kotonaan viinirypäleeseen tukehtunut liki puolitoistavuotias poika sekä 5-vuotias poika, joka tukehtui rypäleeseen iltapäiväkerhossa. Kolmannessa tapauksessa 2-vuotias poika oli tehohoidossa viiden päivän ajan samasta syystä, mutta parantui lopulta täysin.

"Olen nähnyt lasten kuolevan"

Lääkäri Jamie Cooper suosittelee The Guardianin mukaan, että pehmeät hedelmät, kuten viinirypäleet ja kirsikkatomaatit, leikattaisiin neljäsosapaloihin ennen niiden antamista lapsille. Lisäksi pikkuisia tulisi vahtia heidän syödessään.

Cooperin mukaan ihanteellista olisi se, että supermarketit ja muut kauppaketjut varoittaisivat rypälerasiassa tukehtumisvaarasta.

Monen mielestä lääkärit saattavat ylireagoida, mutta myös Tina Newton Birminghamin lastensairaalasta toteaa, että viinirypäleet ovat todellinen vaara pienille lapsille.

– Olemme tiunnustaneet (ongelman) jo vuosia. Olen nähnyt lasten kuolevan heidän tukehduttuaan viinirypäleisiin, Newton sanoo The Guardianille.

Cooperin tavoin myös Newton suosittelee rypäleiden leikkaamista. Vanhempien tulisi myös tietää, miten toimia, jos lapsi on tukehtumaisiallaan.

Katso toimintaohjeet videoilta:

0:30

0:44

Lähde: The Guardian

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja