Ensi viikolla viilenee ja kesämyräkkä kulkee Suomen yli: "Nyt kannattaa lomalaisten ottaa kaikki irti lämmöstä" – Katso oman alueesi lämpötilat!

Juhannusta on vietetty isossa osassa Suomea varsin lämpimässä säässä. Jos pitää lämmöstä, on syytä nauttia nyt, sillä ensi viikolla jälleen viilenee. Suomen yli kulkee myös suuremman puoleinen kesämyräkkä.

Juhannusaatto oli jopa 2000-luvun lämpimin, kun Kuopiossa mitattiin 28,5 astetta. Lauantaina ja sunnuntaina on kuitenkin ollut myös tuulista ja tuuli onkin kaatanut puita muun muassa Oulun seudulla ja Savossa.

Viikon alussa ilma alkaa viiletä ja sateet lisääntyvät.

– Nyt kannattaa lomalaisten ottaa kaikki irti lämmöstä, sanoo MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas.

Manner-Eurooppaan superhelle – "Kuumuus on sitä luokkaa, että asfaltti sulaa ja kanamunan voi paistaa siinä yllä"

Alkuviikosta poutaisinta ja lämpimintä on etelässä, mutta sielläkään ei päästä hellelukemiin. Muulla maassa on sadekuuroja ja lämpötila on 15 asteen molemmin puolin.

Euroopassa on ensi viikolla erittäin lämmintä tai jopa poikkeuksellisen kuumaa. Osissa Ranskaa, Sveitsissä, Pohjois-Italiassa ja Benelux-maissa lämpötila lähentelee 40 astetta. Jossakin maassa lämpötila noussee jopa yli neljänkymmenen.

– Tämä on kyllä kesäkuun lämpötilaksi Euroopassa erittäin poikkeuksellinen.

Mäntykannas käsittelee Euroopan poikkeuksellista lämpöaaltoa myös Forecan Sään takana –blogissa.

– Kuumuus on sitä luokkaa, että asfaltit voivat paikallisesti sulaa ja kananmunat paistuvat sen yllä, Mäntykannas kuvailee blogissaan.

Suomeen sadetta ja viilentyvää ilmaa

Lämmin ilma ulottuu pohjoisimmillaan Etelä-Ruotsiin, mutta Suomeen asti kuumuus ei yllä. Sen sijaan kuuman ilmamassan pohjoisrajalla kehittyy kesämyräkkä, joka suuntaa kohti koillista ja pyyhkii Suomen yli. Helle jää Suomen eteläpuolelle.

Myräkkä näyttää tällä tietoa saapuvan Suomeen lounaasta keskiviikkoiltana. Kesämyräkkä tuo mukanaan tuulia, jotka voivat yltää puuskissa myrskyksi asti.

Torstai-iltaan mennessä mennessä myräkkä kliikkuun Suomen yli, mutta pahimman tuulen ja sateen hellitettyäkään eivät päättyvän viikon helteet näytä kuitenkaan palaavan.

Myös ensi viikonloppu on koko maassa viileä, eikä 20 lämpöastetta ylity missään päin Suomea.

Lue myös:

    Uusimmat