Ensi viikolla saadaan Etelä-Suomeenkin ripaus talvea, mutta lauha sää palaa vielä – "Olen aika varma, että joitain ennätyksiä rikotaan"

Viikonloppuna pyryttää paljon lunta pohjoisessa – saadaanko talvi ensi viikolla myös etelään? 4:43
Ensi viikolla tulee koko Suomeen pakkasta ainakin muutamaksi päiväksi.

Viikonloppuna Pohjois-Suomessa pyryttää runsaasti lunta ja ajokeli on huono. Ensi viikosta on kuitenkin tulossa aurinkoisempi koko Suomessa.

MTV Uutisten meteorologi Aleksi Jokela kertoo, että talvi ei ala Etelä-Suomessa ensi viikollakaan. Sen sijaan tulevana viikonloppuna on Pohjois-Suomeen luvassa runsaita lumisateita ja maan keskiosassa sataa vettä.

– Sateet liikkuvat pohjoiseen lauantain yön aikana ja sinne se sadealue sitten jämähtääkin. Siinä voi vuorokauden aikana tulla kymmenestä kahteenkymmeneen senttimetriin lunta tuolla Etelä-Lapin, Kainuun sekä Pohjois-Pohjanmaan suunnalla.

Runsaan lumisateen vuoksi myös ajosää on alueella huono.

– Lumi pöllyää ja ajonäkyvyys voi olla huono, kertoo Jokela.

Etelä-Suomessa viikonloppua vietetään poutaisessa, mutta hyvin pilvisessä säässä.

Pakkasta hetkeksi koko maahan

Alkuviikkona voimakas Föhntuuli puhaltaa Suomeen kuivaa ilmaa, minkä vuoksi sää muuttuu poutaisemmaksi ja aurinkoisemmaksi koko maassa.

– Voi olla, että maanantain ja tiistain välisenä yönä on viikon lämpimimmät lukemat etelässä. Lämpötila voi kohota maan etelä- ja keskiosassa yöllä lähelle kymmentä astetta.

Tiistaina kuitenkin tuuli kääntyy puhaltamaan enemmän pohjoisesta ja sää kylmenee koko maassa.

– Sitten alkaa tuo pakastuminen etelässä. Ainakin väliaikaisesti näyttäisi, että koko maassa tulisi vähän talvisempi parin päivän jakso.

Loppuviikosta sää lauhtuu jälleen ja talven rippeet häviävät jälleen maan etelä- ja keskiosasta.

Ennätyksiä rikkomassa

Tällä hetkellä näyttää myös vahvasti siltä, että kuukausiennätys menee tammikuun osalta Suomessa rikki, paljastaa Jokela.

– Olen aika varma, että jotakin ennätyksiä tässä tammikuun aikana vielä rikotaan ja todennäköisesti se tulee olemaan kuukauden keskilämpötila. Ei ole koskaan mitattu näin lämmintä tammikuuta aiemmin mittaushistoriassa, mikäli sää jatkuu näin lauhana. 

Lue myös:

    Uusimmat