Sää muuttuu mielenkiintoiseksi: Osaan Suomea tulossa kertaheitolla talvi

Uusia myrskyjä ja huonoa ajokeliä tulossa – Lappiin talvi 5:55
Uusia myrskyjä ja huonoa ajokeliä tulossa – Lappiin talvi

Viikon sääennuste tarjoaa myrskyä, lunta ja huonoa ajokeliä.

Meteorologi Markus Mäntykannas kertoo MTV Uutiset Livessä, että alkavalla viikolla Pohjois-Suomessa on kylmiä talviöitä. Päivisinkin lämpötila kohoaa pohjoisessa hädin tuskin plussan puolelle. Luntakin on luvassa.

– Siellä on talvi toden teolla alkamassa. Näyttää siltä, että latuja päästään tekemään ja laskettelukausikin alkaa.

Suomessa myös sataa normaalia enemmän. Etelä- ja keskiosassa sateet ovat pääosin vettä, mutta pohjoisessa lunta.

– Kyllä harkitsisin talvirenkaita vakavasti Oulusta pohjoiseen päin. Näyttää siltä, että siellä nyt talvi on tulossa. En tiedä onko se tulossa jäädäkseen, mutta ainakin muutama viikko näyttää normaalia kylmemmältä. Etelämpänä sateet pysyvät vielä vetisinä.

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä on pakkasta suuressa osassa maata ja lumikuurojakin voi tulla. Viikonloppuna raivonneet tuulet tyyntyvät. Mäntykannas kertoo, että maanantaista ja tiistaista kannattaa ottaa ilo irti, jos on kaivannut ulkoilua. Keskiviikkona nimittäin tilanne muuttuu jälleen.

Mäntykannas kertoo, että alkavan viikon kiinnostavin säätapahtuma tapahtuu keskiviikkona ja torstaina, kun Suomeen saapuu matalapaine. Tuolloin merialueilla voi olla taas myrskyä ja maa-alueillakin tuuli on voimakasta. Lapissa voi pyryttää keskiviikon aikana kaksikymmentä senttiä lunta. Lumisateet jatkuvat vielä torstaina.

–Sinne tulee talvi kertaheitolla. Koko Lappiin tulee laaja-alainen lumipyry. Etelämpänä tulee sen sijaan vettä ja lämpötila saattaa lähestyä jopa viittätoista astetta.

Tämänhetkisissä ennusteissa lauantaille näkyy seuraava myrsky ja tällöin voi taas tulla tuulituhoja. Etelä- ja Keski-Suomeen tulee mahdollisesti rankkasateita ja pohjoiseen taas lisää lunta, joka on myös jäämässä maahan.

Lue myös:

    Uusimmat