–31.4! Pekka Pouta kertoo hyisestä kuopasta

Tiistai 14.11. Koko maassa viilenee 2:17
Tuore sääennuste: Koko maassa viilenee

Alkutalven kovimmat pakkaslukemat on mitattu viime yönä Lapissa. Rikki meni vain toissa yönä edellisen kerran tehty ennätys.

Tämän talven alin lämpötila mitattiin yöllä Enontekiön lentoasemalla, jossa mittari näytti hyytävät –31.4 astetta.

Muonion Uustajärvellä asteita oli –30,3. Muonion Laukukerossa muutaman kilometrin päässä yön alin lämpötila oli puolestaan vain –9,7.

– Laaksot ovat aina huomattavan paljon tuntureita kylmempiä heikkotuulisessa pakkastilanteessa, selvittää MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta.

– Maanpinta jäähtyy lämpösäteilyn takia hyvin tehokkaasti lumitilanteessa, kun ei tuule. Kun ei ole pilviä suojana, lämpö säteilee avaruuteen, ja se jäähdyttää maanpintaa. Laaksot ovat kaikkein kylmimpiä, koska kylmä ilma on raskasta ja kylmä ilma valuu viereisiltä tuntureilta laakson pohjiin.

– Torstain vastainen yö saattaa olla vielä kylmempi, Pouta kertoo.

Marraskuuhun saadaan valoa

Sää on Poudan mukaan tänään tiistaina pääosin poutainen koko maassa ja lämpötilat ovat pakkasella. Ilma viilenee viikon edetessä pikkuhiljaa etelää myöten.

Etelä- ja keskiosassa maata sataa vähän lunta.

Vielä tänään etelärannikolla Hankonimen ja Helsingin välillä tienpinnat ovat olleet aavistuksen plussalla, mutta tästä eteenpäin tienpinnat Poudan mukaan ovat pakkasella myös näillä alueilla.

Marraskuun harmauteen saadaan korkeapaineen myötä lopulta myös vähän valoa etelässäkin.

– Tänään pilvi on ohuempi kuin esimerkiksi eilen, eli päivä on valoisemman oloinen kuin mihin tässä on totuttu.

Lue myös:

    Uusimmat