Hyrr! Tuleva yö on hyytävä koko maassa – Lapin tunturit peittyivät jo lumeen

Lapin tuntureille satoi jo lunta – meteorologi kertoo, saapuvatko yöpakkaset myös etelään 5:36
Hyrr! Tuleva yö on hyytävä koko maassa – Lapin tunturit peittyivät jo lumeen

Ensi yönä, eli sunnuntain vastaisena yönä alkusyksyn kylmä jakso huipentuu, ja pakkanen voi tuntua myös eteläisessä Suomessa, kirjoittaa meteorologi Markus Mäntykannas Forecan sivuilla

Lapissa niin Kilpisjärven ympäristössä kuin Saana-tunturillakin maa peittyi lauantaiaamuna lumeen. Mäntykannaksen mukaan on kuitenkin vaikea sanoa, voidaanko vielä puhua virallisesti ensilumesta. Näin kesäaikana ensilumen virallisen määritelmän saa, jos lumi on maassa aamuyhdeksältä ja sitä on vähintään yhden sentin paksuisesti.  

Mäntykannas kirjoittaa, että tuntureilla ei lähtökohtaisesti tehdä lumensyvyyshavaintoja, ja nyt lumipeite näytti keskittyvän lähinnä tuntureiden huipuille. Kilpisjärven kyläkeskuksessa, Saana-tunturin lähellä, ensilumen määritelmä ei täyttynyt.

Ensi yö on hyvin kylmä

Alkusyksyn kylmyys huipentunee ensi yönä. Mäntykannaksen mukaan tuleva yö on vuodenaikaan nähden hyytävän kylmä koko maassa. 

– Syyskuun alussa yön alin lämpötila on tyypillisesti suuressa osassa maata 5–10 astetta, mutta sunnuntain vastainen yö on laajalti jopa 10 astetta tavanomaista kylmempi, kirjoittaa Mäntykannas. 

Lämpötila voi laskea yöaikana monin paikoin lähemmäs nollaa astetta ja jopa pakkasen puolelle, jos pohjoistuuli heikkenee ja sää selkenee.  

– Yöpakkasta, eli pakkasta kahden metrin korkeudessa, voi esiintyä eteläistä Suomea myöden. Hallaa, eli pakkasta maan pinnassa, esiintyy tätäkin yleisemmin, Mäntykannas kirjoittaa. 

Lue myös:

    Uusimmat