Mainos

Lumitilannekartta: Lunta tuli jopa 35 senttiä – miten käy Espoon lumimiehen?

Viime päivinä lunta on satanut etenkin kaakossa ja Itä- ja Etelä-Suomessa. Tällä viikolla lumisateita tulee ajoittain. Paras lumitilanne on idässä ja pohjoisessa.

Viime päivinä eniten lunta on satanut Kouvolan Anjalassa, missä lunta on tullut Ilmatieteen laitoksen mukaan torstaista tähän aamuun mennessä 35 senttimetriä. Tällä havaintoasemalla lunta on nyt yhteensä 49 senttimetriä. Joensuussa lunta on satanut neljän viime päivän aikana 26 senttimetriä ja Virolahdella 25 senttimetriä.

Rannikoilla lunta on nyt paikoin edelleen vain 5-10 senttimetriä, mutta sisämaan puolella etelässä ja lännessäkin laajalti 15-30 senttimetriä. Idässä lunta on yleisesti 40-60 senttimetriä, pohjoisessa 50-100 senttimetriä. Eniten lunta on Ilmatieteen laitoksen havaintopaikoista Lapissa Savukoskella, 101 senttimetriä ja Kittilässä, tasan metri. Tämän aamun mittauksissa lumettomia havaintopaikkoja puolestaan olivat Hanko Tvärminne, Parainen Utö sekä Ahvenanmaalla Lumparland ja Jomala.

Maan etelä- ja keskiosassa lunta on laajalti keskimääräistä vähemmän, kun taas pohjoisessa lunta on monin paikoin tavanomaista enemmän.

Lumisateita myös tällä viikolla

Täksi viikoksi ennustetaan uusia lumisateita, mutta lumikertymät ovat selvästi pienempiä kuin viime viikonlopun lumisateet.

– Tällä viikolla lumisateita on liikkeellä päivittäin jossain päin maata, mutta kertymät eivät ole kovin suuria, muutamia senttejä. Öisin on pakkasta, joten lumi ei ole sulamassa, toteaa MTV Uutisten meteorologi Miina Manninen.

Päivälämpötilat ovat tällä viikolla etelässä enimmäkseen lähellä nollaa, öisin ollaan pakkasella. Maan keskiosassa on pikkupakkasta. Lapissakin talvilomalaiset säästyvät paukkupakkasilta, sillä pakkaslukemat ovat enimmillään noin kymmenessä asteessa.

Miten käy lumiukkojen etelässä?

MTV Uutiset sai viikonloppuna katsojan lähettämän valokuvan pihakeinussa istuvasta suuresta lumiukosta. Miehen kokoinen ja näköinen lumiukko pitää kädessään lumipuhelinta. Kuvien saatteena olleessa tekstissä nimimerkki ”Lumiukko Espoosta” esitti huolensa ennusteissa näkyneistä plusasteista. Miltä näyttää lumimiehen kohtalo tällä viikolla?

– Vähän voi lumiukko väsähtää, mutta toivottavasti yöpakkaset pitävät hänet hengissä, toteaa Miina Manninen.

Komean lumimiehen Espoon Etelä-Leppävaaraan oli eilen tehnyt Iiro Pylväläinen yhdessä tyttärensä kanssa.

– Nenä oli aamulla pudonnut, mutta muuten lumiukko näytti nauttivan vapaapäivästä. Äitini vaan meinasi illalla saada sätkyn, kun ihmetteli pimeällä, kuka keinussa istuu, kertoo Iiro Pylväläinen.


Paikkakuntakohtaiset sääennusteet, sadetutka ja lumitilannekartta MTV:n sääsivustolla.

Foreca: LumensyvyysKatsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.