Ennuste toteutui – Volkswagen painui päästöjupakan takia tappiolle

Päästökikkailusta kärähtäneen Volkswagenin tulos painui heinä-syyskuussa rajusti tappiolle. Lähes 3,5 miljardin euron tappio oli analyytikkojen arvioiden mukainen.  

Kyseessä oli autojätin ensimmäinen tappiollinen vuosineljännes ainakin 15 vuoteen.  

Päästöskandaali on iso kolaus yhtiön taloudelle. Pelkästään päästömanipuloitujen dieselautojen korjaamisen on arvioitu maksavan sille noin 40 miljardia euroa. Päästöjä manipuloiva ohjelma on asennettu 11 miljoonaan dieselautoon.  

Tähän mennessä VW on varannut korjauksiin ja korvauksiin 6,7 miljardia euroa.  

Volkswagen ennakoi, että se myy tänä vuonna 10,1 miljoonaa autoa, suunnilleen saman verran kuin viime vuonna. Liikevaihdon odotetaan kasvavan jopa neljä prosenttia skandaalista huolimatta.  

Viime vuonna Volkswagenin koko vuoden tulos nousi ennätykselliseen 12,7 miljardiin euroon. Tänä vuonna yhtiö odottaa tuloksensa jäävän selvästi pienemmäksi.  

Päästöskandaalin takia Volkswagen aikoo karsia investointeja miljardilla eurolla ja harkitsee lisätoimia myynnin edistämiseksi.  Esillä ovat muun muassa alennukset vanhoille asiakkaille ja halpojen lainojen tarjoaminen autokauppiaille.

VW tuotti tuskaa myös Norjan öljyrahastolle  

Volkswagenin vaikeudet heijastuivat myös Norjaan, jossa valtion öljyrahasto kertoi jo toisesta tappiollisesta neljänneksestään.

Rahasto tuotti 273 miljardin kruunun (29 miljardin euron) tappion. Volkswagenin osuus tappiosta oli vajaat viisi miljardia kruunua.  

Rahasto omisti viime vuoden lopulla 1,2 prosentin osuuden Volkswagenista, jonka osakkeiden arvo on skandaalin seurauksena romahtanut.  

Toyota: Älkää hylätkö dieseliä  

Volkswagenin vaikeudet dieselmoottoreiden kanssa eivät vaikuta Toyotan suunnitelmiin, sanoi yhtiön pääjohtaja Akio Toyoda.  

– Dieselillä on etunsa ja olisi väärin, jos meneillään oleva skandaali johtaisi dieselin käytön loppumiseen, Toyoda sanoi Tokion autonäyttelyssä.  

Toyota on alkuvuoden tilastojen perusteella taas noussut Volkswagenin ohi maailman suurimmaksi autonvalmistajaksi.  


Lue myös:

    Uusimmat