Mainos

Ennuste: Jopa 20 senttiä lunta länteen ja maan keskiosaan – ensi viikolla kireää pakkasta Lappiin

Lumisateet leviävät viikonloppuna uusille alueille idän ja pohjoisen lisäksi. Sulan meren läheisyydessä länsirannikolla voi syntyä sakeita lumikuuroja ja lunta tulee maan keskiosassakin. Lumisateet ovat mahdollisia myös etelässä, mutta ennuste on yhä epävarma.

Suomen eteläpuolitse kulkee tänään matalapaine, joka jää pyörimään maan ylle koko viikonlopuksi. Loppuviikon sateiden tarkkaa paikkaa on yhä vaikea ennustaa.

Syksy harvinaisen lämmin

Ilmatieteen laitoksen mukaan syksy on ollut syys-marraskuussa tähän mennessä lähes koko maassa keskimäärin harvinaisen lämmin. Lämpimämpi syksy on ollut viimeksi vuonna 2011.

Matalapaine tuo kuitenkin ensi yönä vesisateita etelään ja kaakkoon. Sade muuttuu lumeksi idässä. Aamulla Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa sataa lunta. Perjantaina sateita tulee monessa olomuodossa maan keski- ja itäosassa.

Tämän hetken ennusteissa lunta näyttäisi tulevan viikonlopuksi myös uusille alueille.

– Läntisillä merialueilla kulkee voimakkaita kuuroja, jotka ovat ensin vettä, mutta muuttuvat lumeksi lauantaiyötä kohden. Tuuli kääntyy puhaltamaan suoraan meren yli niin, että lumikuurot ajautuvat länsirannikolle. Lännessä tai keskisessä Suomessa lunta voi tulla viikonloppuna paikoin jopa 20 senttimetriä tai ehkä ylikin, ennustaa MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas.

Etelän mahdolliset lumisateet ovat edelleen epävarmoja.

– Tämän hetken ennusteen mukaan lumisade voisi olla mahdollista etelärannikolla viikonloppuna, esimerkiksi lauantai-iltana ja sunnuntain vastaisena yönä. Perjantai-iltana voi sadella räntää.

Sunnuntaina matalapaine väistyy. Tuuli kääntyy puhaltamaan pohjoisesta ja sää viilenee. Lämpötilat ovat päivälläkin pakkasella etelä- ja lounaisrannikkoa lukuun ottamatta. Keskisessä Suomessa tulee heikkoja lumisateita.

Alkuviikolla Lappiin odotellaan kireitä pakkasia.

– Pakkasta voi olla Lapissa jopa 20-30 astetta. Maanantaina pakkasta näyttäisi olevan koko maassa, sen jälkeen etelässä saatetaan taas mennä plusasteille päivisin, toteaa Markus Mäntykannas.

Myös alkuviikolla on tulossa matalapaineita sateineen. Sateiden paikkaa on vielä vaikea ennustaa. Tämän hetken ennusteissa maan keskiosaan voisi tulla lunta.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.