Puuskat repivät syksyn lehdet – myös talven ensimmäinen lumipyry huomenna!

Nyt se tapahtui – Suomussalmella on jo maa valkoisena! 0:34

Voimakas matalapaine tuo huomenna koko maahan kovia tuulenpuuskia. Myös syksyn ensimmäinen kunnon lumipyry on odotettavissa huomiseksi. Kainuun Suomussalmella maa on ollut jo valkoisena.

– Tuulenpuuskat ovat kovia ja repivät ruskan lehdet monin paikoin puista huomenna., sanoo MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta.

Voimakkaimmat sateet saadaan huomenna pohjoisessa. Pohjois-Pohjanmaalla, Lapissa ja Koillismaalla sataa runsaasti. Näillä alueilla on syytä varautua liukkauteen, sillä sää kylmenee pakkasen puolelle noilla alueilla ja sade alkaa lumena. Itä-Lapissa lämpötila ei nouse plussan puolelle.

Voimakkainta lumentulo Etelä-Lapissa ja Koillismaalla.

– Siellä lunta voi tulla jopa kymmenen senttiä, Pouta sanoo.

Meri-Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla sade sen sijaan muuttuu päivän kuluessa vedeksi, kun lämpötila nousee plussan puolelle. Lämpötilan nollaraja yltää huomenna Etelä-Lappiin.

Lämpimintä on huomenna etelässä ja lännessä. Etelässä lämpötila kipuaa yli 10 asteeseen ja lounaisosassa ja länsirannikolla noin kymmenessä asteessa. Näilläkin seuduilla on tuulista ja puuskissa tuuli on voimakasta.

Tuulinen ja sateinen vyöhyke liikkuu päivän aikana nopeasti kohti Itä-Suomea ja Länsirannikkolla onkin jo iltapäivällä poutaista ja Itä-Suomenkin sateen väistyvät illalla. Sateen ovat poistuneet itärajan yli jo vuorokauden vaihtumiseen mennessä.

Viikonlopuksi lämmintä ja poutaa etelään ja länteen

Perjantain ja lauantain välinen yö on monin paikoin selkeä ja lauantaiksi on tulossa etelä- ja keskiosaan Suomea aurinkoinen päivä.

– Se on viikonlopun paras ulkoilupäivä etelässä, Pouta kertoo.

Etelä-Lapissa voi tosin tulla vesi- tai räntäsateita myös lauantaina. Sunnuntain sää pysyy varsin lauantain kaltaisena. Etelä-Suomeen voi tosin silloin yltää sadealue, joka kulkee Viron yli.

Lue myös:

    Uusimmat