Ennin suku juhlii yhteistä joulua vasta keväällä: "Olisi ollut stressiä – koko ajan olisi pitänyt miettiä omaa olotilaa"

Osa suomalaisista on päätynyt viettämään joulua keväällä – yksi heistä on helsinkiläinen Enni ja nyt hän kertoo, miksi 3:48
Joulua voi viettää myös mulloin kuin jouluna. Enni Saikkonen kertoo, millaiseen ratkaisuun heidän perheessään on päädytty.

Enni Saikkosen suku on päättänyt, että yhteinen joulu koittaa tänä vuonna vasta keväällä. Samaan ratkaisuun päätyy yhä useampi suomalainen perhepiiri.

Koronatilanteen vuoksi Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos on suositellut, että tänä vuonna joulua vietettäisiin vain pienessä porukassa. Osa Suomalaisista on päättänyt näin tehdäkin.

Enni Saikkonen on sukunsa kanssa päättänyt, että joulua vietetään nyt ainoastaan oman talouden kesken. Asiasta päätettiin viikonloppuna porukalla, etäyhteyden avulla. Päätöksenteko ei ollut kovin helppo.  

– Tässä ei ehkä tietenkään täydellisiä vaihtoehtoja tänä vuonna ole, mutta päädyttiin nyt siihen, että me emme jouluaattona kokoonnu. Katsomme sitten keväällä koronatilanteen mukaan, että milloin pystyisimme vähän vapaammin ja ehkä rennommin mielin kokoontumaan sitten porukalla.

Saikkosen vanhemmat kuuluvat ikänsä puolesta riskiryhmään ja joulunviettoon olisi pitänyt matkustaa julkisilla kulkuvälineillä toiseen kaupunkiin. Tämä teki päätöksestä hieman helpompaa.

Tilanne harmittaa, vaikka päätös on tehty

Saikkonen pitää tärkeänä sitä, että suku teki yhdessä päätöksen ja asiasta keskusteltiin. Se ei silti poista harmitusta siitä, että joulua ei tänä vuonna yhdessä päästä viettämään.

– Minulle joulu on kyllä todella tärkeä. Se on pimeän vuodenajan keskellä sellainen valopilkku ja ehkä sellainen tarvittava tauko. Totta kai sitä on kiva viettää läheisten kanssa, mutta tänä vuonna on monet muutkin suunnitelmat menneet uusiksi. Näin nyt tänä vuonna mennään.

Vallitseva tilanne luo stressiä, jota pääsee ehkä hieman pakoon pysymällä kotona. Joulun viettäminen omassa kodissa voi tuoda tullessaan myös jotain hyvää.

– Ehkä tärkeimpänä minun mielestäni on se, että kokoontumisessa olisi ollut aika paljon stressiä. Koko ajan olisi pitänyt miettiä omaa olotilaa ja voiko nyt lähteä.

Tilanteesta huolimatta joulumieltä löytyy

Vaikka joulu tulee nyt vietettyä kaksin puolison kanssa, on Saikkonen silti hyvällä joulumielellä. Tällä kertaa läheisiä ei näe tuttuun tapaan, mutta joulun aikana on tarkoitus nähdä sukulaisia videoyhteyden avulla.

– Toivottavasti ainakin näen, kun kummipoika pääsee avaamaan paketteja.

Kevään tullen koronatilanne toivottavasti helpottaa ja kokoontuminen olisi turvallisempaa. Aivan perinteistä joulua ei kuitenkaan ole suunnitelmissa silloin viettää.

– Minun ehdoton vaatimukseni oli, että minä en halua sitten maaliskuussa kuunnella joululauluja tai tavata joulupukkia. Kyllä sitten se on se yhdessäolo, hyvä ruoka, seura ja nimenomaan se stressittömämpi joulu, Saikkonen kertoo hymyillen.

Lue myös:

    Uusimmat