Supernanny Pia Penttala epäilee poikkeuksellisen joulun olevan joissakin perheissä suuri pettymys – näin asia kannattaa ratkaista: "Siihen ei voi jäädä jumiin"

0:39
Supernanny kertoo, miten vanhempi voi olla uhmaikäistä ovelampi

Supernanny Pia Penttalan mukaan on tärkeää antaa sekä itselle että lapselle lupa harmistua siitä, että joulua vietetään mahdollisesti tänä vuonna hyvinkin erilaisella tavalla.

Supernanny-ohjelmasta tuttu kasvatusasiantuntija Pia Penttala kertoo kuulostelleensa suomalaisilta perheiltä, että useiden pettymys kulminoituu poikkeuksellisena vuonna joulun viettoon. Kuten muutakin vuotta, myös joulun viettoa määrittelevät rajoitukset ja säädökset, jotka ovat voimassa koronapandemian takia. Rajoitusten takia monet eivät esimerkiksi tapaa tänä jouluna sukulaisiaan samoissa määrin kuin normaalisti. 

Penttala aavistelee, että tänä vuonna joulua vietetään monissa suomalaisperheissä hyvin erilaisissa tunnelmissa, kuin aiemmin. Supernannyn mukaan on mahdollista, että pettymykset voivat myös olla paljon suurempia kuin normaalisti. On kuitenkin tärkeää, että vanhemmat sanoittavat harmitusta lapsilleen sekä keskustelevat siitä. 

– Oikeasti sanoo sen, että on tosi harmi, ettei voida tänä vuonna olla kaikki yhdessä. Sitten antaa lapselle jonkun semmoisen toivon ajatuksen, että varmasti tulee sekin hetki vielä, kun me taas voidaan olla yhdessä. Vanhempana voi myös sanoa sen oman harmituksen ja antaa myös lapselle luvan olla siitä asiasta harmistunut. 

– Mutta sitten siihen ei voi jäädä jumiin. Sitten pitää vaan todeta, että tämä on asia, mille me ei kukaan voida mitään, kun tämä on vaan tullut tähän kohtaan meidän elämää ja nyt me eletään tämän kanssa. 

Joulusta kannattaa tehdä Penttalan mukaan kuitenkin juhlan arvoinen tapahtuma tänäkin vuonna, vaikka tilanne on poikkeuksellinen. Juhla on tarpeellinen irtiotto arjesta niin vanhemmille kuin lapsillekin. Juhlasta voi tehdä myös halutessaan aivan erilaisen ja rikkoa luvan kanssa muitakin totuttuja perinteitä esimerkiksi tarjoilemalla joulupöydässä aivan erilaista jouluruokaa. 

– Toivoisin, että ihmiset nöyrtyisivät sen juhlan edessä, ettei juhla jäisi juhlimatta sen takia, että vaan harmitellaan.

Penttala itse viettää tänä vuonna joulua myös pienesti aivan lähimpien perheenjäsentensä kanssa. 

– Vain mieheni ja tyttäreni, ollaan kolmestaan paikalla. Meillä on Levillä oma mökki, mennään sinne, hiihdetään, saunotaan ja ollaan hyvinkin pienesti ja rauhallisesti. 

Supernanny Suomi MTV3-kanavalla keväällä 2021.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja