Ennen Tuomo käytti älypuhelinta "erittäin intensiivisesti", sitten hän poisti sovellukset ja karsi käytön minimiin – näin elämä muuttui

Kun kännykkä koukuttaa liikaa 9:43

Huomenta Suomessa keskusteltiin torstai-aamuna mobiililaitteiden käytöstä. Studiossa vieraili Tuomo Ryynänen, joka ei käytä enää internetiä puhelimellaan. Miten elämä muuttui?

Muutamia vuosia sitten Tuomo Ryynänen päätti, että hän karsisi puhelimen käytön minimiin. Ennen päätöksen tekoa Tuomo kertoo olleensa aktiivinen älypuhelimen käyttäjä.

– Olin varmaan ensimmäisiä, jotka ostivat älypuhelimen, kun se tuli markkinoille. Käytin sitä 7–8 vuotta erittäin intensiivisesti. Erään amerikkalaistutkimuksen mukaan puhelinta räplätään 100–150 kertaa päivässä, täytyy tunnustaa, että kuuluin siihen porukkaan, Tuomo kertoo Huomenta Suomessa.

– Siitä täytyi tehdä loppu.

Tuomon Nokia 8110 4G -puhelimessa on verkkoyhteys, mutta hän ei enää käytä mitään ominaisuuksia puhelimella, jotka vaativat internetyhteyttä. Päätös syntyi lähinnä tuottavuussyistä.

– Koen henkilökohtaisesti paremmaksi sen, että työni on paljon tuottavampaa, kun ei ole häiriötekijöitä. Se tarkoittaa rajausta, että käytän tietotekniikkaa silloin, kun sitä tarvitsen ja kun en tarvitse, olen poissa netistä ja saan tehdä duunit rauhassa, Tuomo kertoo.

Ystävien kanssa kommunikoinnista syvällisempää

Ensimmäisellä viikolla puhelimen käytön karsimisen jälkeen käsi yritti hakea laitetta, ja Tuomo joutui todella miettimään, miten hän elämänsä järjestää ja kuinka toimii. Kun sopivat käyttötavat alkoivat löytyä ja vakiintua, elämä helpottui.

Tuomo ei enää käytä mitään sovelluksia, kuten Facebookia tai WhatsAppia, vaan hoitaa kaiken netinkäyttönsä tietokoneella. Kun koneella on hoidettu kaikki hommat, Tuomo siirtyy muihin aktiviteetteihin.

Mitä seurauksia netinkäytön lopettamisella on ollut? Vaikutusta on ainakin ollut ihmissuhteisiin.

– Etenkin sosiaalisen median käytön lopettamisen myötä puhelin soi paljon enemmän ja oikeastaan hengaillaankin vähän enemmän.

– Kommunikaation syvyyteen on tullut eri tasoja. Se on paljon syvällisempää nykyään, kun että lukee pelkästään päivityksiä, että mitä tapahtuu. Täytyy myöntää, että se [some] on kätevä tapa jakaa tietoa, mutta asioilla on aina puolensa, Tuomo pohtii.

"Aika radikaalia"

Tuomolla on 10-vuotias poika, ja isä uskoo, että hänen omalla puhelimen käytön karsimisellaan on ollut samanlainen vaikutus myös poikaan. Pojalla ei nimittäin ole oikein suhdetta älypuhelimeen – se ei edes kulje mukana kouluun, vaan unohtuu kotiin.

Tietokoneella ja Nintendo-ohjaimen parissa poika viettää aikaa, mutta myös kirjoja tulee luettua.

Suomen Mielenterveysseuran asiantuntija Elina Marjamäki kuvaa Tuomon tapaa luopua puhelimen netinkäytöstä ”aika radikaaliksi”.

– Varsinkin nykyaikana, kun mobiilissa toimivat sovellukset, jotka eivät välttämättä siellä tietokoneella toimi, tuottavat meille aika paljon iloa. Joskus se on kuitenkin ihan tarpeellista, miten itse kukin sen kokee, Marjamäki sanoo.

Oliko älypuhelimen käytöstä luopumisesta jotakin haittaa Tuomolle? Mihin Tuomo puhelintaan nykyisin käyttää? Katso koko keskustelu videolta yltä!

Lue myös:

    Uusimmat