Sometilinsä poistaneet kertovat, jäävätkö oikeasti mistään paitsi: "Elämäni paras päätös"

Nämä Facebook-tyyppit jokainen tunnistaa – löydätkö itsesi tai ystäväsi joukosta? 0:35
Kissakuvaaja julkaisee vain kuvia lemmikistään, mystinen kärsijä kertoo syvimmät tuntonsa mystisin sanakiertein... Nämä Facebook-tyyppit jokainen tunnistaa – löydätkö itsesi tai ystäväsi joukosta?

Millaista on elämä ilman jatkuvaa uutisvirtaa, kavereiden julkaisuja ja ainaista selaamista? Huffington Post kysyi somen hylänneiltä, miten päätös muutti heidän elämäänsä.

Useinhan se on mielessä – siis Facebookin hylkääminen. Harva kuitenkaan ryhtyy sanoista tekoihin ja poistamaan sosiaalisen median tilejään.

Facebookittoman elämä on hankalaa: tapahtumakutsut ja ystävien päivitykset jäävät näkemättä, mutta mitä vapaus sosiaalisista medioista tuo elämään? Huffington Post kysyi somen hylänneiltä, millaista on elämä ilman jatkuvaa uutisvirtaa.

"Saman tien halusin tarkistaa Facebookin uudelleen"

Mehret, 26, huomasi jo vuonna 2011, että some vetää häntä puoleensa liikaakin.

– Pyysin ystäväni puhelinta lainaksi voidakseni tarkistaa Facebookin. Kun olin katsonut ilmoitukset, annoin puhelimen takaisin. Saman tien halusin tarkistaa Facebookin uudelleen. Se ei tuntunut oikealta, Mehret kuvailee.

Hän alkoi tarkkailla tuntemuksiaan sosiaalisen median suhteen ja huomasi sen syövän aikaa, huomiota ja haukkaavan lopulta palan koko elämästä.

– Olin vihainen siitä, että tuottavuuteni ja mielenterveyteni vaarantuivat vain, jotta voisin nähdä, mitä ihmiset söivät lounaaksi. Deletoin Facebookin pian tämän [tajuamisen] jälkeen, sitten poistin Instagramin, Snapchatin, Tumblrin ja Twitterin.

"Sosiaalisesta mediasta poistuminen oli elämäni paras päätös"

Vuodesta 2017 alkaen Mehret oli "somevapaa". Hän suosittelee kaikille sometaukoa, sillä vaikka sosiaalinen media voi odottaa, elämä "ei voi".

– Sosiaalisesta mediasta poistuminen oli elämäni paras päätös. Se antoi minun elää elämääni omaan tahtiini. Se on hyvin vapauttavaa, Mehret sanoo.

– Kun teen asioita, en välitä siitä, saanko täydellisen kuvan, enkä ajattele sitä, miltä tämäkin näyttää netissä. Olen täysin läsnä hetkessä.

Myös Tate, 21, kokee mielenterveytensä parantuneen Facebook-tilin poistamisen myötä. Hän kyllästyi sovelluksessa näkemäänsä jatkuvaan negatiivisuuteen.

– Poistin Facebookin noin kaksi viikkoa sitten, sen jälkeen, kun olin vuosia ollut hyvin aktiivinen ja minulla oli sovelluksessa paljon ystäviä. Aiemmin Facebook valtasi koko elämäni, Tate kuvailee.

"Ylipäätään en kadu lainkaan päätöstäni"

Tate viettää edelleen paljon aikaa puhelimellaan esimerkiksi yhteisöpalvelu Redditissä, mutta ei koe stressiä tai paineita siitä.

– Ylipäätään en kadu lainkaan päätöstäni [jättää some].

Kaikki eivät koe samoin: Zufayri, 22, poisti tilinsä Instagramista, TikTokista ja Twitteristä. Muutaman päivän ajan muutos tuntui ihanalta, mutta sitten hän alkoi kokea paitsijäämisen pelkoa, koska ei voinutkaan pitää yhteyttä ystäviinsä ja seurata erilaisia ilmiöitä. Zufayri päätyi lopulta lataamaan sovellukset takaisin. 

Justin, 41, puolestaan luopui sometileistään aluksi paaston ajaksi, mutta päätyi lopulta palauttamaan osan takaisin. Koska perheessä on pieni vauva, Justin kaipasi toisinaan "aivotonta viihdettä". Kun Facebookia tai Instagramia ei ollut, Justin havaitsi lukevansa nettilistoja ja katsovansa tuttujen tv-sarjojen uusintoja – ja tuhlaavansa niihin saman ajan kuin sosiaalisin medioihin.

"Kuten odotettavissa oli, hyvin harva otti yhteyttä"

Jody, 40, käyttää Facebookia vain myynti-ilmoitusten seuraamiseen; ystävälistansa hän tyhjensi jo nelisen vuotta sitten, eikä hän selaa tai julkaise mitään henkilökohtaista.

Oletko itse lopettanut somen käytön? Mikä Facebookissa, somessa tai aina uusissa someilmiöissä ärsyttää? Kerro mielipiteesi kyselyssämme! Juttu jatkuu kyselyn alla.

– Ennen kuin poistin kaikki kavereistani Facebookissa, tein julkaisun, jossa kerroin poistavani kaiken, ja jos joku haluaisi olla yhteydessä kanssani, he voisivat ottaa yhteyttä Messengerissä, tai voisin antaa heille numeroni ja voisimme viestitellä. Kuten odotettavissa oli, hyvin harva otti yhteyttä, Jody myöntää.

"En koe, että jään mistään paitsi"

Instagramin Jody aluksi säilytti, mutta päätyi pitämään siitäkin aina vain pidempiä taukoja. Lopulta hän päätyi poistamaan myös kuvasovelluksen kesällä 2020.

– En koe, että jään mistään paitsi, koska tärkeintä minulle nyt ovat asiat aivan nenäni edessä: lapseni, lähimmät ystäväni ja perheeni. Minulla on edelleen kaikki tämä.

Jody uskoo, että koronapandemian myötä yhä useampi tajuaa, miten lyhyt elämä onkaan.

– Tiedän, etten koskaan muistele ja ajattele "jukrat, olisinpa viettänyt enemmän aikaa somessa".

Lähteet: Huffpost.com

Lue myös:

    Uusimmat