Ennätysmäärä työlupia myönnetty EU:n ulkopuolelta tuleville, mutta erityisasiantuntijoiden osuus laskussa

Korkeakoulutettujen etujärjestö Akava toivoo hallitusohjelmaan keinoja, joilla korkean osaamisen maahanmuutto lisääntyy merkittävästi.

Korkean osaamisen maahanmuutto Suomeen on laskussa, ja valtaosa työluvista myönnetään työntekijäammatteihin. Näin toteaa katsauksessaan akavalainen ajatus- ja tutkimuspaja Akava Works, joka perustaa tietonsa Maahanmuuttoviraston lukuihin.

Korkeakoulutettujen etujärjestö Akava toivookin, että tulevassa hallitusohjelmassa sovitaan keinoista, joilla korkean osaamisen maahanmuutto lisääntyy merkittävästi.

Akava Worksin katsauksesta käy ilmi, että viimeisen vuoden aikana Suomessa on myönnetty ennätysmäärä oleskelulupia EU- ja Eta-alueen ulkopuolelta tuleville, mutta erityisasiantuntijoille myönnetyt työluvat ja korkean osaamistason maahanmuuton osuus työperäisestä maahanmuutosta ovat laskussa.

Akava Worksin asiantuntija Tomi Husa kertoo STT:lle, että tätä selittää ainakin erityisosaajista eri maiden kesken käytävä kilpailu.

Husan mukaan ennen koronaa noin puolet erityisasiantuntijoista tuli Suomeen Intiasta. Pandemian jälkeen intialaisten määrä ei ole täysin palautunut pandemiaa edeltävälle tasolle. Erityisasiantuntijoiden määrässä oli viime vuonna selvä piikki Venäjältä, mitä selitti Ukrainaan alkanut hyökkäyssota.

Katsaus julkaistaan neljä kertaa vuodessa.

Työelämä pitää saada tasa-arvoisemmaksi

Akavan mukaan työ- ja opiskeluperäisen maahanmuuton lisäämiseksi pitäisi muun muassa luopua työvoiman saatavuusharkinnasta. Lisäksi pitäisi pidentää tutkijoiden oleskelulupia. Esitys siitä jäi viime hallituskaudella eduskunnan käsittelyruuhkaan, järjestö kertoo tiedotteessa.

Jokaiselle Suomessa korkeakoulututkinnon suorittaneelle pitäisi myös automaattisesti myöntää pysyvä oleskelulupa, järjestö katsoo.

Samalla olisi Akavan mukaan tärkeää parantaa asenteita ulkomaalaisia kohtaan edistämällä työelämän yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa. Myös kotoutumiskoulutusta pitää vahvistaa.

Lue myös:

    Uusimmat