Työperäiseen maahanmuuttoon vauhtia – erityisasiantuntijoille ja startup-yrittäjille kahden viikon pikakaista kesällä

Miten työperäinen maahanmuutto parantaa Suomen kehnoa työllisyystilannetta? 7:14
Katso myös: Pelastaako maahanmuutto Suomen työllisyyden?

Maahanmuuttovirasto (Migri) lyhentää oleskeluluvan käsittelyaikoja merkittävästi tänä vuonna.

Ensi vuoteen mennessä työ- ja opiskeluperusteiset luvat käsiteltäisiin tavoitteen mukaan enintään kuukaudessa, kun nyt lupakäsittely voi kestää useamman kuukauden.

Erityisasiantuntijoiden ja heidän perheidensä oleskeluluvan käsittely puolestaan saa jatkossa kestää enintään kaksi viikkoa. Pikakaista erityisasiantuntijoille ja startup-yrittäjille alkaa kesäkuussa.

– Suomeen muuttamisen pitää olla niin nopeaa ja sujuvaa kuin mahdollista, kun asiakkaalla on työ- tai opiskelupaikka ja oleskeluluvan kriteerit täyttyvät, kertoo Migrin apulaispäällikkö Elina Immonen.

Ensimmäisen erityisasiantuntijan luvan sai vuonna 2021 keskimäärin 15 vuorokaudessa, startup-yrittäjän luvan 24 vuorokaudessa ja työntekijän luvan 75 vuorokaudessa. Jatkossa kaikkien näistä on hoiduttava kuukaudessa.

Immonen toteaa, että tavoitteet vaativat yhteispeliä myös muulta maahanmuuton hallinnolta. 

– Työperäisen maahanmuuton sujuvoittaminen vaatii ajattelun muutosta koko yhteiskunnalta. Kyse on kokonaisuutena siitä, miten helppoa Suomeen on muuttaa ja elää hyvää arkea. Me hoidamme osuutemme tekemällä oleskelulupien hakemisesta vaivatonta, kertoo Immonen.

Eniten maahanmuuttoa työn perässä

Koronapandemiasta huolimatta oleskelulupahakemuksia tuli viime vuonnakin runsaasti. Suomeen muutetaan yhä eniten työn, perheen ja opiskelun takia. 

– Suomi tarvitsee työntekijöitä myös ulkomailta. Vuonna 2021 työn perusteella myönnettiin yhteensä 11 428 ensimmäistä oleskelulupaa, kun vuonna 2020 määrä oli 8 508, kertoo Migrin ylijohtaja Jari Kähkönen.

Työntekijän oleskelulupaa hakevat esimerkiksi kokit, sairaanhoitajat, siivoojat ja ravintolatyöntekijät.

Erityisasiantuntijat, eli esimerkiksi IT-asiantuntijat, jättivät noin 1 600 ensimmäistä oleskelulupahakemusta. Hakemuksista hyväksyttiin liki 1 300. Eniten erityisasiantuntijoita Suomeen muuttaa Venäjältä, Intiasta ja Kiinasta.

Korona vauhditti EU-kansalaisten rekisteröitymistä

EU-kansalaiset rekisteröityivät selvästi aiempaa useammin. Todennäköisesti kasvu liittyy koronaan. Matkustusrajoitukset eivät rajoita Suomen kansalaisten ja Suomessa pysyvästi asuvien maahantuloa.

EU-kansalainen ei tarvitse varsinaista oleskelulupaa Suomeen. Hänen pitää kuitenkin rekisteröityä, jos hän aikoo oleskella Suomessa pidempään kuin kolme kuukautta.

Eniten EU-rekisteröintejä tehtiin viime vuonna Viron, Saksan ja Latvian kansalaisille.

Lue myös:

    Uusimmat