Työperäinen maahanmuutto EU:n ulkopuolelta ennätyslukemissa, yleisimmin työllistyttiin matalapalkka-aloille: "Kaikki työllisyys on hyväksi", sanoo VM

Työllisyysasteen nostaminen 80 prosentiin vaatii kovia toimia – työperäisen maahanmuuton tulisi kaksinkertaistua 2:12
Työllisyysasteen nostaminen 80 prosentiin vaatii kovia toimia – työperäisen maahanmuuton tulisi kaksinkertaistua

Suomeen saapui viime vuonna ennätysmäärä työperäisiä maahanmuuttajia EU:n ulkopuolelta.

Työperäinen maahanmuutto EU:n ulkopuolelta Suomeen oli viime vuonna ennätysvilkasta, selviää Maahanmuutoviraston tilastoista.

Työperustainen oleskelulupa myönnettiin ensi kertaa 16 081 hakijalle.

Erityisasiantuntijoita heistä oli noin 2400.

Erityisasiantuntijoiden tuloraja on 3000 euroa kuukaudessa, ja he työllistyvät tyypillisesti esimerkiksi it-alalle.

Yleisimmin EU:n ulkopuolelta tulevat työllistyivät kuitenkin matalapalkka-aloille, kuten kotiapulaisiksi ja siivoojiksi (1068 työlupaa) avustaviksi hoitotyöntekijöiksi (828 työlupaa) sekä ravintolatyöntekijöiksi (763 työlupaa). 

Heidän tulorajansa on vähintään alan työehtosopimuksen mukainen minimipalkka, tai jos sellaista ei ole, vähintään 1331 euroa kuukaudessa.

EU:n kansalaiset eivät tarvitse oleskelulupaa Suomeen, mutta heidän oleskeluoikeutensa rekisteröidään. Viime vuonna työn perusteella oleskelunsa rekisteröi noin neljä tuhatta EU:n kansalaista.

Monet tahot vaativat työperäien maahanmuuton lisäämistä

Työperäisen maahanmuuton lisäämistä ovat viime aikoina vaatineet lukuisat tahot.

Viimeksi maanantaina kansliapäälliköt vaativat työperäisen maahanmuuton lisäämistä noin 20 tuhanteen ihmiseen vuosittain.

Myös suurimmat eduskuntapuolueet ovat kannattaneet työperäisen maahanmuuton lisäämistä lukuunottamatta perussuomalaisia, jotka rajaisivat työperäisen maahanmuuton vain vähintään noin 3000 euroa kuukaudessa tienaaviin ja pääsääntöisesti EU:n kansalaisiin.

Valtiovarainministeriön kansliapäällikön Juha Majasen mukaan työvoimapula Suomessa on niin suuri, että tulotasosta ja työtehtävästä riippumatta Suomen pitäisi toivottaa tervetulleeksi kaikki työn perässä muuttavat.  

– Kaikki työllisyys on hyväksi. Tyypillisesti ajatellaan enemmän korkean osaajien maahanmuuttoa, mutta meidän työvoimapulamme on sitä mittaluokkaa, että kaikki ovat tervetulleita

Majasen mukaan työntekijöitä tarvitaan hyvin laaja-alaisesti monille eri aloille.

– On vaikea nimetä tiettyä alaa. Korkean osaamisen aloille, suunnitteluun ja tutkimustyöhön sekä sote-aloille. Mutta myös teollisessa suorittavassa työssä tarvitaan osaajia, Majanen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat