Enestam: EU:lla oltava kriisinhallintajoukot

Puolustusministeri Jan-Erik Enestam sanoo, että kriisinhallintaan tarkoitettujen sotilaallisten voimavarojen kehittäminen on välttämätöntä, jos EU:n toimintakykyä aiotaan edistää sovittujen tavoitteiden mukaisesti.

Jan-Erik Enestam

Enestam ihmettelee kritiikkiä, joka kohdistuu sotilaskyvyn korostamiseen Euroopan Unionin kehittämisessä. Enestamin mukaan Helsingin Eurooppa-neuvostossa sovittiin yhteisestä joukkotavoitteesta. Tavoite on määrätty siten, että unioni voisi sen asettamissa rajoissa toteuttaa eri tasoisia kriisinhallintaoperaatioita joko Naton voimavaroihin turvautuen tai ilman niitä.

-Tavoitteella tarkoitetaan 50 000-60 000 sotilaan joukkopoolia, josta unionimaat voisivat tapauskohtaisesti koota itsenäiseen toimintaan kykenevän joukon. Lisäksi määritellään tarvittavat meri- ja ilmavoimien joukot, kirjoittaa Enestam Turun Sanomissa.

Hänen mukaansa kriisinhallintajoukko on voitava lähettää ja saattaa toimintavalmiiksi vähintään 60 vuorokaudessa, ja sen tulisi kyetä toimimaan operaatiossa vähintään vuoden ajan.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat