Enemmistö sakottaisi tupakantumppien heittämisestä maahan – "Valtava muovijäteongelma"

Enemmistö suomalaisista sakottaisi tupakantumppien sekä nuuska- ja nikotiinipussien maahan heittämisestä, käy ilmi Suomen ASH -järjestön teettämästä kyselystä.

Kyselyn mukaan alle 25-vuotiaista sakottamista kannatti jopa 83 prosenttia.

Useampi kuin kaksi kolmesta vastaajasta myös kertoi ympäristöön heitettyjen tupakantumppien häiritsevän. Vain viittä prosenttia vastaajista ne eivät häirinneet koskaan.

Tupakan filtterit on tehty selluloosa-asetaatista, joka on muovia. Se ei maadu, ja sen hajoaminenkin kestää vuosia.

Järjestön mukaan Suomessa ympäristöön päätyy yli 2,3 miljardia tumppia vuosittain.

–  Tupakan filtterit ovat valtava muovijäteongelma, eivätkä suojele tupakoivan terveyttä, kuten yleisesti luullaan. Filttereiden nopea kieltäminen vähentäisi muovijätteen määrää merkittävästi, Suomen ASH ry:n puheenjohtaja Pekka Puska sanoo tiedotteessa.

"Yritykset pitäisi saada vastuuseen"

Tumpeista liukenee vesistöihin myös haitallisia kemikaaleja, kuten arsenikkia ja lyijyä.

Järjestön mukaan noin 40 prosenttia kaikesta maailman rannoilta kerätystä roskasta liittyy jollakin tavoin tupakoimiseen.

Tupakantumpit ovatkin yksi maailman yleisimmistä roskista.

–  Tupakkateollisuuden aiheuttamat ympäristövaikutukset ovat valtavat. Tupakkayritykset pitäisi saada vastuuseen niin aiheuttamistaan terveydenhuollon kuluista kuin myös ympäristöongelmista, järjestön toiminnanjohtaja Mervi Hara sanoo.

Kyselytutkimuksen toteutti Verian, ja vastaajia oli runsas tuhat. Tutkimuksen aineisto kerättiin internetpaneelissa helmikuussa. Tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Suomen ASH ajaa tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön lopettamista sekä päihteettömyyttä Suomessa.

Lue myös:

    Uusimmat