Taksikuski Aki kyllästyi roskaamiseen, rakensi akkuimurista tupakantumppeja ahmivan laitteen – näin se putsaa Helsingin vilkkaimman alueen

Roskaamiseen kyllästynyt taksikuski Aki Erkkilä rakensi viime keväänä akkuimurista koneen, jonka avulla hän saa tupakantumpit poimittua hetkessä.

Nurmijärveläinen Aki Erkkilä on jo vuosia kerännyt omatoimisesti tupakantumppeja roskankeruupihdeillä. Kun Erkkilä viime keväänä kyllästyi pihdeillä keräämisen hitauteen, hän osti käytetyn akkuimurin tehostaakseen keräämistä.

Katso videolta, miten tupakkaimuri toimii! MTV Uutiset testasi keksintöä yhdellä Suomen ruuhkaisimmista paikoista.

Akkuimuri ei kuitenkaan sopinut käyttöön sellaisenaan, vaan Erkkilä muokkasi sitä keräämiseen sopivammaksi.

– Minun piti aluksi tuunata imuria poistamalla muutamia osia ja säleikköjä, jotta se soveltuisi tähän käyttöön, Erkkilä kertoo projektistaan.

Erkkilälle tumppien kerääminen on tärkeä harrastus, ja siksi on tärkeää, että kerääminen käy kädenkäänteessä. 

– Kaikki ihmiset eivät ymmärrä tupakantumppien vaarallisuutta. He voivat lajitella roskansa muuten hyvin, mutta tumpit heitetään maahan, sanoo Erkkilä.

Vanhemmat tunnettuja roskien kerääjiä

Erkkilä on saanut innostuksensa roskien keräämiseen vanhemmiltaan. Miehen vanhemmat, Kaija ja Ilkka Erkkilä, tunnetaan myös nimellä Roskasakki, ja he ovat keränneet yli 3 000 säkkiä roskaa pois luonnosta ja kaduilta.

– Vanhempani olivat vuonna 2013 presidentin Linnan juhlissa tämän takia. He ovat keränneet yli miljoona tupakantumppia, joten perässä tässä tullaan, sanoo Erkkilä.

Erkkilä on elokuusta lähtien kerännyt imurillaan yli kymmenentuhatta tumppia. Hän ei kuitenkaan halua syyllistää kaikkia tupakanpolttajia roskaamisesta.

– Moni tupakoitsija laittaa tumppinsa oikein tuhkakuppeihin. Eivät läheskään kaikki roskaa, korostaa Erkkilä.

Miten tupakkaimuri toimii? MTV Uutiset lähti Erkkilän mukaan imuroimaan tupakantumppeja yhdeltä Suomen ruuhkaisimmalta paikalta, Helsingin päärautatieaseman edustalta.

Lue myös:

    Uusimmat