Mainos

Enbergit menettivät kaiken tulipalossa – jo vuoden kontissa asunut perhe ei ole saanut uutta lainaa

Enbergit menettivät miltei koko omaisuutensa, kun perheen koti paloi maan tasalle viime vuoden elokuussa. Perhe on asunut evakossa jo vuoden, eikä pankki ole myöntänyt lainaa uuteen taloon. Perheen isän mukaan tulevaisuus näyttää kuitenkin valoisalta.

Rainer Enberg sai vuosi sitten puhelun, joka musertaisi kenet tahansa: Hänen Helsingin Puistolassa sijaitseva kotinsa oli ilmiliekeissä.

Vanhan rintamamiestalon eristeenä käytetty sahanpuru varmisti, että kun mies ennätti paikalle, olivat jäljellä vain rakennuksen hiiltyneet rauniot.

Tuli oli saanut alkunsa, kun perheen poika oli korjannut moottoripyörää talon pihalla. Poika sai tulipalossa vammoja ja hänet kiidätettiin sairaalaan.

Kun poika kotiutui ja perhe oli ensimmäistä kertaa yhdessä koolla, Enberg totesi pettyneenä, että tontti on myytävä ja perheen on muutettava kerrostaloon.

Suunnitelmassa ei kuitenkaan ehditty pitkälle, kun Enbergien tueksi perustettiin Facebook-ryhmä.

– Se muutti meidän elämän aika radikaalisti. Olen asunut ikäni stadissa, enkä olisi ikinä uskonut, että naapurit alkavat jeesaamaan, Rainer kertoo.

Vapaaehtoiset riensivät apuun

Puistolan tulipalo -nimisen ryhmän myötä perheelle alkoi sadella lahjoituksia yksityishenkilöiltä, yrityksiltä ja järjestöiltä.

Apu tarkoitti sitä, että perheen ei tarvinnut luopua Helsingin Puistolassa sijaitsevasta tontista. Perheen elämä jatkui Puistolassa, tosin tilapäismajoituksessa.

– Meillä on vieläkin erään kuusivuotiaan tytön kirjoittama lappu, jossa ilmoitetaan keräyksestä tulipalon uhrien hyväksi. Tekstin viereen on piirretty kukkia, että tulisi hyvä mieli, Rainer kertoo.

Ulkopuolisten tuki toi toivoa. Kuukausi tulipalon jälkeen Enbergit kuulivat kuitenkin taas suru-uutisia.

– Sattui vielä niin huonosti, että isä kuoli. Saimme kyllä perintönä isomman telkkarin. Sitä on mukavampi katsella sohvalla maatessa, Rainer toteaa sarkastiseen sävyyn.

Vaikka tulipalosta on vierähtänyt vuosi ja Facebook-ryhmä hiipunut, ulkopuoliset muistavat tulipalon uhriksi joutuneen perheen edelleen.

– Aina silloin tällöin joku soittaa ja kyselee kuulumisia. Vastikään Lions-klubi muisti meitä 1000 euron lahjakortilla rautakauppaan. Kunnostimme rahalla pihaa ja uusimme palaneen aidan.

"Nöyränä kun on, niin selviää"

Uutta taloa perhe ei ole vielä kuitenkaan saanut. Enbergin mukaan pankki ei ole suostunut myöntämään perheelle lainaa.

– Olemme pyytäneet sitä kahteen otteeseen. Meillä oli vanhaa velkaa liian paljon. Reilun vuoden kuluttua tilanteen pitäisi olla kuitenkin parempi. Sitten vaihdamme pankkia, jos ei muu auta.

Enberg on vakuuttunut siitä, että perheen uusi talo nousee Puistolaan. 

– Ei ole väliä, vaikka talon rakentamisessa menisi vuosi, kaksi, kolme, neljä tai viisi. Kyllä se jossain vaiheessa tulee varmasti. 

Siihen saakka Enbergit elävät ”kesämökkielämää”. Kesällä vietetään aikaa saaristossa veneillen ja talvella lämmitellään pienessä, muutaman kymmenen neliön tilapäismajoituksessa.

– Ei suru ole meitä syönyt. Nöyränä kun on, niin selviää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.