EM-kultaa Suomeen! Tuore mestari yllättyi täysin: "En voi uskoa, että voitin"

Pitkän matkan rata suunnistuksen EM-kisoissa Viron Rakveressa oli niin haastava, ettei juuri kukaan ylittänyt maaliviivaa tyytyväisenä.

Ei edes Venla Harju, joka toi Suomeen ensimmäisen pitkän matkan EM-kullan sitten vuoden 2006.

–  En voi uskoa, että voitin. Parilla välillä olin vaikeuksissa, mutta selvisin virheistä nopeasti, Harju sanoi Suunnistusliiton tiedotteessa.

Naisten 13-kilometrinen matka tiedettiin vaikeaksi. Sitä kuvastaa Harjun voittoaika 1.29.52, joka oli lähes 17 minuuttia arvioitua kulta-aikaa hitaampi.

–  Pidän tällaisesta maastosta, kun eteneminen on vaivalloista ja välillä on nopeampia pätkiä, Harju kertaili.

Suvereeni ennakkosuosikki, Ruotsin Tove Alexandersson  hengitti kuitenkin lähellä niskaan. Suunnistuskuningatar puolusti kahta peräkkäistä mestaruutta, mutta teki pahoja pummeja.

Hurja loppukiri nosti ruotsalaisen mitalisijojen ulkopuolelta hopealle, vain 17 sekunnin päähän kultaa voittaneesta Harjusta.

Suomalaisia Alexanderssonin nousu jäi hieman harmittamaan, sillä viimeisille kilometreille asti näytti siltä, että Marika Teini täydentää Harjun takana kaksoisvoiton.

Kukaan ei uhannut 52 sekuntia voittajalle jääneen Teinin pronssia, ja näin Suomi valloitti kaksi kolmesta palkintosijasta.

Kuukalle pronssia

Naisten erinomainen menestys antoi suomalaismiehille aimo annoksen itseluottamusta, mikä kantoi mitalisuoritukseen asti.

Elias Kuukka suunnisti noin 17-kilometrisen radan kolmanneksi nopeinta vauhtia ja nousi palkintokorokkeelle onnellisena Suomen lippu kädessään.

–  Suoritus ei ollut täydellinen, mutta silti parhaita, mitä olen ikinä tehnyt, Kuukka kuvaili.

Ranskalainen suunnistuslegenda Thierry Gueorgiou aloitti viime lokakuussa Suomen maajoukkueen päävalmentajana, ja tulosta näyttää syntyvän.

Vaikka kulta miehissä meni Ruotsin Martin Regbornille, neljä suomalaista oli kymmenen parhaan joukossa.Perjantaina on välipäivä, ja lauantaina EM-kilpailut jatkuvat keskimatkojen loppukilpailuilla.

Lue myös:

    Uusimmat