Elon Muskin aivosirua testattiin ihmisellä: Halvaantunut Noland käyttää tietokonetta ajatuksen voimalla

Ensimmäisen ihmiskokoe Elon Muskin aivosirulle: Neliraajahalvaantunut Noland käyttää tietokonetta ajatuksensa voimalla 0:58
Neliraajahalvaantunut Noland Arbaugh on ensimmäinen ihminen, jolle on asennettu aivosiru. Nyt hän voi esimerkiksi pelata shakkia tietokoneellaan – ajatuksen voimalla.

Elon Muskin aivosiruja kehittävä startup-yritys esitteli ensimmäisen ihmiskokeen tuloksia. Neliraajahalvaantunut Noland Arbaugh pystyy nyt pelaamaan tietokoneella shakkia – konkreettisesti aivojumpan avulla. 

29-vuotias Noland Arbaugh halvaantui olkapäistään alaspäin sukellusonnettomuudessa. Mies on pyörätuolissa, eikä hän ole kahdeksaan vuoteen voinut liikkua lainkaan omatoimisesti. 

– Olen täysin neliraajahalvaantunut, Arbaugh kertoo. 

Noland Arbaugh on ensimmäinen ihminen, jolle asennettiin Neuralink-aivosiru. 

Kyseessä on implantti, joka asennetaan ihmisen aivoihin. Kooltaan se on viiden pinotun kolikon suuruinen.

Neuralink-insinööri Bliss Chapman striimasi keskiviikkona viestipalvelu X:ään suorana, kuinka Arbaugh ohjasi tietokoneen hiirtä ajatuksillaan. 

Videolla nähdään, kuinka shakkipelin nappulat liikkuvat ruudulla, samalla kun Arbaugh selittää, miten hän siinä onnistuu. 

– Se oli villi kokemus, kun tuijotin tiettyä kohtaa näytöllä ja hiiri liikkui sinne, Arbaugh kertoo.

Neuroteknologiayhtiön tavoitteena on rakentaa suoria viestiyhteyksiä ihmisaivojen ja tietokoneiden välille, ja mahdollisesti jopa auttaa neurologisten sairauksien kuten ALS:n tai parkinsonin hoidossa.

Neuralink-yhtiö on tehnyt aivosirulla tuhansia eläinkokeita. Vuonna 2022 uutistoimisto Reuters kertoi, että ainakin 1 500 eläintä on kuollut Neuralinkin eläinkokeissa.Näiden eläinten joukossa on yli 280 lammasta, sikaa ja apinaa.

Lue myös:

    Uusimmat