Muskin Neuralink on asentanut ensi kertaa aivosirunsa ihmiselle – tavoitteena viestiyhteydet aivojen ja tietokoneiden välille

Onko tekoäly uhka vai mahdollisuus ihmiselle? 8:18
Onko tekoäly uhka vai mahdollisuus ihmiselle?

Muskin mukaan alustavat tulokset ovat lupaavia. Viiden pinotun kolikon suuruisen sirun aivoihinsa saanut henkilö on toipumassa.

Elon Muskin yhtiö Neuralink on asentanut kehittämänsä aivosirun ensimmäistä kertaa ihmiselle, miljardööri kertoo omistamassaan X-viestipalvelussa. Muskin mukaan alustavat tulokset ovat lupaavia.

–  Ensimmäinen ihminen sai Neuralinkin implantin eilen ja on toipumassa hyvin, Musk sanoi X:ssä maanantaina.

Musk on yksi Yhdysvaltain Kaliforniassa majapaikkaansa pitävän Neuralinkin perustajista.

Neuroteknologiayhtiön tavoitteena on rakentaa suoria viestiyhteyksiä ihmisaivojen ja tietokoneiden välille, ja mahdollisesti jopa auttaa neurologisten sairauksien kuten ALS:n tai parkinsonin hoidossa.

Neuralink kertoi viime vuonna saaneensa yhdysvaltalaisviranomaisilta luvan testata aivosirujaan ihmisillä.

Yhtiön teknologia toimii pääasiallisesti Link-nimeä kantavan implantin kautta. Laite vastaa kooltaan jotakuinkin viittä päällekkäin pinottua kolikkoa. Link asennetaan ihmisen aivoihin kirurgisesti.

Musk ei ole ainoa

Vaikka Musk saattaa saada eniten huomiota mediassa, Neuralink ei ole suinkaan ainoa niin sanottujen aivokäyttöliittymien (BCI) saralla toimiva yhtiö. Aivokäyttöliittymillä pyritään tuomaan tietokoneita ja ihmisaivoja lähemmäksi toisiaan.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Musk oli yhdessä vaiheessa ottanut viivästysten vuoksi myös yhteyttä implantteja niin ikään kehittävään Synchroniin yhteistyöstä mahdollisen investoinnin merkeissä.

Toisin kuin Muskin Link-siru, Synchronin implantti ei vaadi kallon leikkaamista sen asentamiseksi.

Uutiskanava CNBC:n mukaan Synchronin siru istutetaan ihmiselle verisuonten kautta. Synchronin tavoitteena on, että yhtiön implantin avulla ihmiset, joiden liikkuvuus on syystä tai toisesta rajoittunutta, voisivat ohjata esimerkiksi älylaitteita mielellään.

Australialaisfirma ehti ensin

Teknologiauutisia julkaisevan verkkosivusto Engadget-verkkosivuston mukaan australialainen Synchron oli Yhdysvalloissa ensimmäinen yhtiö, joka istutti BCI-laitteen ihmiselle.

Istutus tehtiin vuoden 2022 heinäkuussa, jolloin Synchron kertoi Engadgetin mukaan operaation menneen erittäin hyvin. New Yorkissa Mount Sinai West -sairaalassa operoitu implantin saanut henkilö oli päässyt palaamaan kotiinsa 48 tuntia operaation jälkeen.

Viime vuoden helmikuuhun mennessä yhtiön implantteja oli uutiskanava CNBC:n mukaan asennettu muutamalle ihmiselle sekä Yhdysvalloissa että Australiassa.

Uutiskanavan mukaan Synchronin toimintaa ovat rahoittaneet muun muassa ohjelmistoyhtiö Microsoftin perustajiin lukeutuvan Bill Gatesin sekä verkkokauppajätti Amazonin perustajan Jeff Bezosin sijoitusyhtiöt.

Lue myös:

    Uusimmat