Elokapina ja Greenpeace vastustivat urheilumuseon näyttelyn sponsorivalintaa: "Voisi verrata siihen, että tupakkayhtiö sponsoroi syöpäsairaalaa"

Greenpeacen ja Elokapinan aktivistit ovat osoittaneet mieltään Tahto-urheilumuseon ulkopuolella Helsingissä. He vastustivat näyttelyn sponsorina toimivan energiayhtiö ST1:n roolia näyttelyn yhteistyökumppanina.

Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskuksessa Tahdossa avautuu huomenna uusi ympäristöä, kestävää kehitystä ja ilmastonmuutosta käsittelevä näyttely. 

Menneen talven lumet -näyttelyssä käsitellään keskuksen tiedotteen mukaan suomalaisen liikunnan ja urheilun sekä ympäristön suhdetta kestävän kehityksen näkökulmasta. 

– Liikuntakulttuurissa on paljon hyvää, mutta on myös asioita, joita voimme tehdä esimerkiksi ympäristön kannalta paremmin. Sillä on väliä missä, millä ja miten liikumme. Ja toisaalta – missä seuraamme urheilua, Tahdon näyttelypäällikkö Kalle Rantala kertoo tiedotteessa.

Elokapina vastustaa ST1:n roolia

Näyttelyn yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Metsähallitus ja St1. 

Elokapinan aktivisti Iida Korhonen kertoo, että Elokapina ja Greenpeace vastustavat ST1:n roolia näyttelyssä. 

– ST1 käyttää urheilusponsorointia oman maineensa puhdistamiseen ja parantamiseen, Korhonen toteaa, MTV Uutisten haastatelussa.

– Ei ole oikein, että öljy-yhtiö, joka on mitä suurimmassa määrässä vastuussa ilmastonmuutoksesta ja tekee miljoonia euroja voittoa fossiilisilla polttoaineilla, on sponsorina ilmastonmuutosta käsittelevässä näyttelyssä ja yrittää julkisuudessa esiintyä kivana kaverina, jota kiinnostaa ilmastonmuutos ja joka haluaa tukea muun muassa talviurheilua.

– Tätä voisi verrata siihen, että tupakkayhtiö sponsoroisi syöpäsairaalaa, Greenpeacen ilmasto- ja energia-asiantuntija Olli Tiainentoteaa tiedotteessa.

Elokapinan varoitus herätti huolta

Elokapina varoitti mielenosoituksesta etukäteen Twitterissä.

– Maailmalla museoaktivismi leviää ja suomalaiset odottavat mikä on Elokapinan vastine tälle liikehdinnälle. Tällä viikolla se selviää, liike tviittasi aiemmin tänään.

Tviitti herätti huolta siitä, nähdäänkö Suomessakin töhrittyjä taideteoksia. Moni keskusteluun osallistunut toivoi, että tähän ei ryhdyttäisi.

Korhosen mukaan aktivistit pysyttelevät ulkona.

– Ei olla menossa museon sisälle, vaan ollaan ulkona vastaanottamassa näyttelyn avajaisiin tulevat vieraat ja kertomassa heille ST1:n toiminnasta.

Korhosen mukaan mielenosoittajia on paikalla noin 30. 

Juttua muokattu 24.11.2022 kello 17.35. Juttuun lisätty, että mukana mielenosoituksessa on myös Greenpeace.

Lue myös:

    Uusimmat