Mainos

Elisan mainonnalle puhtaat paperit - TeliaSonera vaati kieltoa

Teleyhtiö Elisa saa mainostaa matkapuhelinverkkoaan Suomen kattavimmaksi ja kuuluvuudeltaan parhaaksi. Korkein oikeus hylkäsi keskiviikkona teleyhtiö TeliaSoneran vaatimuksen, jolla se haki Elisan mainonnalle väliaikaista kieltoa 150 000 euron sakon uhalla.

Kiistassa oli kyse erimielisyyksistä Elisan mainonnassa viime marraskuun ja helmikuun välillä. Elisa kutsui mainoksissaan ja tiedotteissaan matkapuhelinverkkoaan muun muassa "Suomen kattavimmaksi 3G-verkoksi" ja "kuuluvuudeltaan ja peitoltaan tutkitusti Suomen parhaaksi verkoksi".

Elisa perusti mainontansa tutkimukseen, jonka se teetti kolmen suomalaisen operaattorin 3G-verkkojen kuuluvuudesta 52 paikkakunnalla. Kiista teleyhtiöiden välillä syntyi muun muassa tutkimuksen tekijästä ja tutkimustavasta.

Mainonnan kieltoa vaatineen TeliaSoneran mukaan tutkimus ei ollut puolueeton, koska sen tekijä European Communications Engineering oli suunnitellut osan Elisan verkosta. Myös tutkimustapa oli Elisan määräämä, eikä siinä ollut TeliaSoneran mukaan tutkittu puhelujen todellista kuuluvuutta vaan kentän voimakkuutta.

Tällä perusteella TeliaSonera katsoi, että Elisa on syyllistynyt sopimattomaan menettelyyn elinkeinotoiminnassa ja aiheuttanut TeliaSoneralle tulonmenetyksiä.

Ratkaisuun vaadittiin äänestys

Vastauksessaan Elisa tyrmäsi TeliaSoneran perustelut vaatimuksilleen. Yhtiön mukaan sen teettämä mittaus oli kattava ja tutkimuksen tekijä oli tehnyt sen itsenäisesti. Kentän voimakkuus oli Elisan mukaan tärkein 3G-verkon kattavuuteen ja laatuun vaikuttava tekijä. Näin markkinoinnissa käytetyt ilmaisut olivat Elisan mielestä totuudenmukaisia eivätkä miltään osin harhaanjohtavia.

Ratkaisussaan korkein oikeus päätyi Elisan kannalle. Sen mukaan yhtiö pystyi perustelemaan mainontansa oikeellisuuden ja esittämään yksityiskohtaisia tietoja tutkimuksestaan ja sen tehneestä yhtiöstä. Tämän vuoksi mainonnan väliaikaiselle kiellolle ei ole perusteita.

Markkinaoikeus hylkäsi jo aiemmin TeliaSoneran vaatimukset väliaikaisesta kiellosta. Korkeimman oikeuden ratkaisu syntyi äänestyksen jälkeen. TeliaSoneran vaatimuksen hylkäämisen kannalla oli kolme asian ratkaissutta oikeusneuvosta, kun taas kaksi olisi langettanut väliaikaisen mainontakiellon.

Päätöksessä oli kyse nimenomaan väliaikaisesta kiellosta. Itse pääasia on edelleen vireillä markkinaoikeudessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.