Elinkeinoministeri Lintilä kiistää, että keskusta ajaisi eläkeiän nostoa: "Puolueen näkemys on tässä asiassa yhteneväinen"

9:43
Katso myös video: Mika Lintilä MTV:n Viiden jälkeen- ohjelman haastattelussa.

Lintilä vastasi MTV:n Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa myös keskustan eduskuntaryhmässä esitettyyn kritiikkiin puolueen profiloitumisesta yrittäjäpuolueena. 

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ei usko, että jo ensi syksyn budjettiriihessä sovittaisiin koronakevään jälkeisistä laajoista talouden sopeutustoimista. Tämä tulee hänen mukaansa kuitenkin olemaan edessä jossain vaiheessa.

– Tärkeintä on mielestäni, että saamme tehtyä selkeän kartan siihen, kuinka tätä (sopeutusta) tullaan tekemään, hän painottaa. 

Ensisijaisena keinona Lintilä pitää korkeaa työllisyysastetta. Nykyisessä hallitusohjelmassa on jo sitouduttu 75 prosentin työllisyysasteeseen. Haastattelussa Lintilä väläytti, että tavoitetta tulisi nostaa jopa 77-78 prosenttiin seuraavan viiden vuoden aikana. 

Suomen kilpailukykyvaltteina hän pitää esimerkiksi ilmastoasioihin ja puhtaaseen energiaan liittyvää osaamista. 

– Ilmastonmuutos on globaalisti ainut asia, joka ajaa uusiin investointeihin. Tätä osaamista meidän tulee Suomessa hyödyntää, hän toteaa.

Työterveyteen panostettava

Keskustan riveistä entinen valtiovarainministeri Katri Kulmuni ja hänen seuraajansa Matti Vanhanen ovat esittäneet eläkeiän nostamista. Lintilä ei puhuisi eläkeiän nostamisesta, vaan työurien pidentämisestä.  

– Olemme nostaneet eläkeikää, mikä on hyvä asia. Mutta meillä on edelleen ongelmia siinä, että eläkkeelle jäädään heikentyneen terveyden vuoksi ja kärjessä siellä tulevat mielenterveyteen liittyvät asiat, hän sanoo. 

– Meidän pitää pystyä parantamaan sitä, että ihmiset voisivat olla pidempään terveyden puolesta töissä. On toinen kysymys, että nostetaanko eläkeikää, mutta enemmän lähden siitä, että työuria pidennetään. 

Lintilä painotti vielä erikseen kysyttäessä, että Kulmunin ja Vanhasen lausunnoista huolimatta puolue on työurien pidentämisen puolesta.

–Keskusta on hyvin yhteneväinen tämän näkemyksen kanssa.

"En pidä yrittäjäkulmaa pahana"

Lintilä myöntää, että Kulmunin ero tehtävästään viime viikonloppuna on ollut vaikea paikka puolueelle. 

– Keskusta on edelleen hyvin sitoutunut hallitustyöskentelyyn kuin myös toimiin Suomeen eteen, hän sanoo.

Puolueen tämän hetkinen tilanne on kuitenkin herättänyt kriittistä keskustelua. Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Hanna-Leena Mattila arvosteli Ylen tv-haastattelussa tiistaina, että  keskusta on profiloitunut liikaa yrittäjien puolueena. 

Lintilä ei jaa näkemystä, vaikka myöntää, että keskustan äänestäjissä on paljon yrittäjiä ja puolueen hallitusohjelmaan tuomat painotukset ovat yrittäjäkeskeisiä. 

– Tietyllä tavalla ymmärrän, että varmasti monesta tuntuu, että menemme liikaakin yrittäjäkulmalla. Elinkeinoministerinä en ehkä näe sitä niin pahana asiana, hän pohtii. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja