Katri Kulmuni väläytteli eläkeiän nostamista – hallituskumppani ihmeissään: "En ymmärrä ollenkaan Kulmunin puheita"

Matti Vanhanen on keskustan valinta uudeksi valtiovarainministeriksi:"En aio pyrkiä pääministerin sijaiseksi enkä viisikon jäseneksi" 2:46
Video: Matti Vanhanen on keskustan valinta uudeksi valtiovarainministeriksi – "En aio pyrkiä pääministerin sijaiseksi"

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni väläytteli tänään eläkeiän nostamisella. Palkansaajajärjestöt STTK ja Akava suhtautuvat ehdotukseen kielteisesti, ja hallituskumppani ihmettelee Kulmunin puheita.

Kulmuni ilmoitti perjantaina eroavansa valtiovarainministerin tehtävästä. Tänään aamulla keskusta valitsi Kulmunille seuraajaksi Matti Vanhasen.

Tiedotustilaisuudessa, jossa Vanhasen valinta julkistettiin, myös Kulmuni puhui Suomen taloustilanteesta.

Kulmuni otti täysin yllättäen esille eläkeiän noston, josta ei ole puhuttu aiemmin tämän hallituskauden aikana.

Tarkalleen ottaen Kulmuni ilmaisi asian seuraavasti:

"Syksyn budjettiriihi tulee olemaan monessa mielessä aivan todella poikkeuksellinen piste tälle hallitukselle ja määrittää sitä, miten tämä maa tulee menemään eteenpäin. Pöydälle tulee myös erittäin vaikeita asioita, joista ei ole vielä aloitettu edes keskusteluita. Jotta maa selviää tästä taloustilanteesta, on välttämätöntä, että käsittelyyn tulee niin eläkeiän nosto, työllisyystavoitteen reilu korottaminen kuin työttömyysturvan joustavoittaminen vastaamaan kulloistakin suhdannetta."

Käytännössä Kulmuni siis vaati, että hänen seuraajansa ja muun Sanna Marinin (sd.) hallituksen on käsiteltävä eläkeiän nostamista esimerkiksi syksyn budjettiriihen yhteydessä.

Kulmunin seuraaja, Vanhanen, suututti pääministeriaikanaan vuonna 2009 työntekijäjärjestöt päättämällä "Rukan lumilla" itsenäisesti eläkeiän nostamisesta 65 vuoteen.

Uudistus kohtasi kovan vastarinnan eikä tuolloin vielä toteutunut.

Kulmuni HS:lle "Pitää aloittaa keskustelu"

Vanhuuseläkkeiden alaraja on sekä Suomen kansatalouden että yksittäisten kansalaisten elämän kannalta äärimmäisen merkittävä kysymys.

Eläkepäätöksiä valmistellaan tyypillisesti pitkällä aikavälillä, yhteistyössä ammattiyhdistysliikkeen kanssa.

Laissa säädetty eläkeikä nousee nykyiselläänkin vuonna 2017 tehdyn laajamittaisen eläkeuudistuksen mukaisesti vuosi vuodelta.

Valtiovarainministerin paikalta juuri eronneen Kulmunin ulostulon voi siis katsoa olleen varsin yllättävä.

Kulmuni tarkensi lausuntoaan HS:lle sanomalla, ettei eläkeikää välttämättä tarvitsisi nostaa suunniteltua nopemmin.

– Uudistuksesta pitää aloittaa puolueiden välillä keskustelu. Nyt puhutaan siitä, että meidän täytyy vakauttaa velkaantuminen vuosikymmenen loppuun mennessä, Kulmuni kommentoi.

Työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto yllättyi Ylen mukaan aloitteesta.

– Perinne on ollut, että eläkeuudistukset on valmisteltu huolella eikä ainakaan keskellä kriisiä, Murto sanoo Ylen jutussa.

Arhinmäki: "En ymmärrä ollenkaan"

Väistyvän ministerin erikoinen avaus on herättänyt vastalauseita Twitterissä.

Esimerkiksi palkansaajajärjestöistä Akavan ja STTK:n puheenjohtajat Sture Fjäder ja Antti Palola tviittaavat, ettei eläkeiän nosto ole nyt ajankohtainen.

Myös hallituskumppani, vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ihmetteli Kulmunin puheita.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö myöntää huomenna Katri Kulmunille eron valtiovarainministerin tehtävästä. Kulmuni jatkaa yhä puolueensa puheenjohtajana.

Lue myös:

    Uusimmat