Elinkeinoelämä on nyt kasvuvauhdissa – päätöksenteon pysyttävä mukana

Mike Pence vakuutteli Nato-yhteistyön pitävyyttä Virossa 4:56

EK:n johtavan ekonomistin mukaan nyt tarvitaan ratkaisuja, joilla kasvu pysyy oikeilla urilla

Elinkeinoelämän suhdanteet jatkavat elpymistään. Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) kertoi tuoreessa suhdannekatsauksessaan maanantaina, että niin teollisuudessa, rakentamisessa kuin palvelualoillakin tilanne on kohentunut keskimääräistä paremmaksi.

EK:n katsaus oli jatkoa positiivisten talousuutisten maanantaille. Tilastokeskus kertoi, että Suomessa toimivien suurten yritysten liikevaihto on jatkanut vuoden ensimmäisellä puoliskolla kasvua 6,5 prosentin vauhdissa verrattuna vuoden takaiseen.

EK:n johtava ekonomisti Penna Urrila sanoo, että yritysten omat kasvuodotukset ovat ylittyneet.

– Yleiskuva on melko hyvä, ja suhdanteet lähtivät kasvuun jo viime vuoden lopulla. Vauhti on yllättänyt, Urrila sanoo.

Pitkän tähtäimen kasvu etusijalla

Kyselyssä yritykset kertoivat, että nopea kasvu on tuonut mukanaan myös lieveilmiöitä. Teollisuus- ja rakennusaloilla kapasiteetit jylläävät jo lähellä maksimia. Toisaalta rekrytointi on osoittautunut aiempaa ongelmallisemmaksi.

– Törmäsimme yllättävän aikaisessa vaiheessa kasvun rajoitteisiin, jotka ovat olleet tiedossa. Nyt on keskityttävä löytämään tapoja, joilla pullonkauloja avarretaan pitkällä tähtäimellä. On myös huomioitava, että kasvuvauhdin odotetaan tasaantuvan, Urrila arvioi.

Investointikysymykset ovat helpommin ratkaistavissa. Urrilan mukaan tälläkin hetkellä on valmistumatta merkittäviä meneillään olevia investointeja, jotka vievät pois kapasiteettipainetta.

Rekrytoinnit ovat monimutkaisempi kokonaisuus. Ihmisten liikkuvuuteen vaikuttavat monet tekijät asunnonsaannista työn perässä muuttamisen kannattavuuteen.

Urrilan mukaan keinoja voisi löytyä esimerkiksi verotukseen tehtävistä muutoksista ja etuuksista.

Yksi iso palikka olisi Urrilan mukaan perhevapaiden uudistus, jolla voisi olla merkittäväkin rooli työntarjonnassa.

Uudistuksen yhtenä kiperimpänä kysymyksenä on ollut kotihoidontuki. STT kertoi viime viikolla, että kokoomus ja keskusta toivovat päätöstä uudistuksen valmistelun aloittamisesta elokuun budjettiriihessä. 

Lue myös:

    Uusimmat