Mainos

Elinkautinen oli ainoa oikea tuomio

Jotkut rikokset vain ylittävät meidän tavallisten ihmisten käsityskyvyn. Miksi, on kysymys. Mutta vastausta ei vain ole. On vain äärimmäistä, käsittämätöntä julmuutta.

Helsingin käräjäoikeus langetti odotetut elinkautistuomiot 8-vuotiaan tytön murhasta Vilja Eerikan isälle Touko Tarkille ja tämän naisystävä Sirpa Laamaselle. Tapaus on samaa luokkaa kuin Jammu-sedän murhat, kouluampumiset ja Hyvinkään ampuminen.

Muitakin vastaavia on. Ikävä kyllä.

Vilja Eerikan tapauksessa elinkautisista ei ollut kysymystäkään. Jos tällainen ei teko ei ole murha niin mikä on. Lapsi pakataan pressuihin ja annetaan tukehtua. Ylijulmaa ja ylitörkeää, kuten käräjäoikeuden päätös kuolemaa kuvaa:

Poliisin rekonstruktiossa nyt tuomitut näyttivät tapahtumien kulun.

”Lapsen kuolinsyy on todisteena 1 olevan lausunnon mukaan pahoinpidellyn oireyhtymä ja siihen liittynyt tukehtuminen eri mekanismeilla. Lausunnon mukaan tukehtumisen on aiheuttanut 1) hapen kuluminen lapsen ollessa ahtaassa suljetussa tilassa käärittynä lakanaan ja pressuun, 2) mekaanisen hengityksen estyminen lapsen ollessa sidottuna narulla ja teipillä, jolloin rintakehän laajeneminen ja pallean aleneminen on voinut olla ainakin osittain estynyt ja 3) ulkoisten hengitysaukkojen tukkeutuminen, kun lakana ja teippi ovat painaneet lapsen suuta ja sieraimia vasten."

"Neuropatologisessa tutkimuksessa todetun hapenpuutteen aiheuttaman aivosolujen vaurion perusteella tukehtumisprosessi on todennäköisesti kestänyt ennen kuolinhetkeä n. 2-4 tuntia.”

Naisystävän puolustuksen mukaan kyse oli törkeästä pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta, mutta vaikea nähdä että juttu siihen kääntyisi.

Teko on äärimmäisen ahdistava. Näyttää, ettei käräjäoikeuskaan ymmärtänyt tekijöitä mielentilatutkimusten lopputuloksista kirjoittaessaan:

Murhasta tuomittiin Touko Tarkki ja Sirpa Laamanen.

”Laamasen ja Tarkin älyllinen suoriutuminen riittää syytteenalaisten tekojen oikeudenvastaisuuden arviointiin. Käräjäoikeus arvioi, että mielentilatutkimusten tulokset osoittavat, että vastaajien yleisessä käsityskyvyssä ei ole sellaisia puutteita, etteivät he olisi pystyneet käsittämään, että hengitysteiden tukkiminen varsin todennäköisesti johtaa uhrin kuolemaan.”

Elinkautinen tarkoittaa käytännössä vähintään 12 vuoden vankeutta. Tarkki ja Laamanen voivat hakea vapautusta Helsingin hovioikeudelta aikaisintaan vuonna 2024. Jos ensimmäinen kerta ei tuota tulosta, niin seuraava on mahdollinen 2026.

Olettaen siis, ettei jutun tuomio muutu ylemmissä oikeusasteissa.

Jutussa on lähes yhtä kammottavaa se, että lastensuojelu ei hoitanut työtään. Tämä puoli on perattava myös juurta jaksain. Miksi yksikään lastensuojeluilmoitus ei johtanut tekoihin?

Poliisitutkinta on tästä vireillä.

Suomessa vankeus ei ole kosto teosta, vaan vankeuslain määritelmän mukaan: ”Vankeuden täytäntöönpanon tavoitteena on lisätä vangin valmiuksia rikoksettomaan elämäntapaan edistämällä vangin elämänhallintaa ja sijoittumista yhteiskuntaan sekä estää rikosten tekeminen rangaistusaikana.”

Niinpä ei ole ihme, että 49-vuotiaan tutkintavankeuden aikana synnyttämä lapsi on otettu huostaan.

Lue myös Päivi Hannulan Mustavalkoista -blogi: Prinsessan tiara

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.