Pääministeri Marin kiistää MTV Uutisille syytöksen Suomen ulkopoliittisen linjan horjuttamisesta: Toteamukseni oli realismia, ei kannanotto

Pääministerin Nato-kommentit kuohuttavat – kokoomuksesta kritiikkiä, Marin syyttää vaalitempusta 3:48
Pääministerin Nato-kommentit kuohuttavat – kokoomuksesta kritiikkiä, Marin syyttää vaalitempusta.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kiistää MTV Uutisten haastattelussa syytökset Suomen ulkopoliittisen linjan horjuttamisesta ja suhtautumisesta Nato-jäsenyyteen. Pääministerin mukaan Suomen Nato-linja ei ole muuttunut.

Marin sanoi Uutistoimisto Reutersille antamassa haastattelussa, että on hyvin epätodennäköistä, että Suomi hakisi sotilasliitto Naton jäsenyyttä tällä hallituskaudella.

– Meillä ei ole tällä hetkellä eduskunnan tai kansan enemmistön tukea natojäsenyyden hakemiselle. Tästä näkökulmasta käsin tuo oma toteamukseni oli pikemminkin realismia, olemassa olevan tilanteen toteamista, ei edes varsinainen kannanotto aiheeseen, Marin toteaa. 

Pääministeri muistuttaa, että tilanne voi tietenkin muuttua.

– Suomen kanta Natoon ei ole muuttunut, mitään linjanmuutosta ei ole tapahtunut. Meillä on mahdollisuus hakea Nato-jäsenyyttä, mikäli kansallisesti näin arvioimme. Tämä on meidän oikeutemme ja tästä pidämme tiukasti kiinni.

Katso alla olevalta videolta, mitä Marin tarkkaan ottaen Reutersin haastattelussa sanoi: 

Onko Suomi aikeissa liittyä Natoon? Näin vastaa pääministeri Sanna Marin uutistoimisto Reutersille 1:03

Marin: Nato-jäsenyys herkkä kysymys Suomelle

Oppositiosta muun muassa kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.) on kritisoinut, että Marinin haastattelusta syntyy kuva, että Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen linja sekä suhtautuminen Nato-jäsenyyteen olisi muuttunut. Myös perussuomalaiset ovat pitäneet Marinin lausuntoa virheenä.

 – Ehkäpä aluevaalien läheisyys nyt saa eri puolueet kirvoittamaan kommenttinsa tähän teemaan liittyen. Ehkä tämä kertoo enemmän siitä, miten herkkä kysymys Nato-jäsenyys on Suomelle. Nato-keskustelua on Suomessa perinteisesti totuttu käymään hyvin varovaisesti, ymmärrän hyvin ne syyt, itse olen edustanut sitä samaa johdonmukaista linjaa, mitä tähänkin asti, Marin kommentoi.

Myöskään kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Elina Valtonen (kok.) ei katsonut hyvällä pääministerin haastattelua uutistoimisto Reutersilla.

Valtosen mukaan Nato-optio, eli Suomen mahdollisuus hakea Naton jäsenyyttä, on keskeinen kulmakivi Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.

– On erittäin valitettavaa, jos pääministeri omin sanoin ja omin teoin lähtee viemään pohjaa tältä kulmakiveltä, Valtonen sanoo.

Marin painottaa MTV Uutisille, että Suomella on mahdollisuus hakea Nato-jäsenyyttä. 

– Tämä on meidän selonteoissa eduskunnan vastauksissa hyvin todettu ja tästä liikkumavarasta pidämme kiinni. Tällä hetkellä emme ole tehneet päätöstä Nato-jäsenyyden hakemisesta emmekä ole siitä keskustelleet.

Marin ei usko, että kansainväliseksi muodostuneesta kohusta olisi haittaa Suomelle.

– Ehkäpä tämä on joidenkin oppositiopoliitikkojen esiin nostama täällä kotimassa, en usko, että tällä on kansainvälisesti kovinkaan suurta merkitystä.


Lue myös:

    Uusimmat